Potrivit listei de priorități a Guvernului pentru cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2024, până în decembrie cele două legi privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2025 vor trebui discutate și aprobate în Guvern, urmând să fie trimise Parlamentului și aprobate, cel târziu, până la final de an.
Până la finalul lunii viitoare, Guvernul și-a propus adoptarea unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii contra spălării banilor, care prevede noi obligații de cunoaștere a clientelei și noi reguli pentru avocați și ONG-uri, între altele., precum și adoptarea unui proiect ce vizează emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, în scopul transpunerii unei directive europene; proiectul de lege vine cu mai multe schimbări importante pentru firmele listate la bursă. Tot până la final de septembrie Guvernul ar urma să adopte și noul Statut al cadrelor militare, menționat și în prima parte a anului ca prioritate legislativă, dar încă neadoptat, plus încă două proiecte ce vizează domeniul apărării. Toate aceste proiecte ar trebui să aibă procedurile legislative finalizate cel târziu în noiembrie, arată Guvernul în documentul publicat.
Tot până la final de lună ar urma să fie adoptat și trimis în Parlament și un proiect de lege cu modificări la Codul fiscal, dar în lipsa unor detalii concrete nu putem decât specula că e vorba de același proiect pe care îl regăseam ca prioritate legislativă a Guvernului și în februarie. Concret, vorbim de transpunerea prin lege a Directivei europene 285/2020, pentru extinderea regimului de scutire de TVA, ce este gândit special pentru întreprinderile mici. Parlamentul ar urma să adopte acest proiect de lege cel târziu în decembrie.
Sunt priorități ale Guvernului și o serie de proiecte pe care le regăsim la acest moment în Parlament, unele dintre ele chiar adoptate de prima Cameră. Poate cel mai important sau cu impactul cel mai mare este proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat, prin care România va transpune directiva europeană cu același obiect și care se regăsește momentan la prima Cameră - Senatul. Ca termen de finalizare a procedurii legislative, Guvernul sugerează luna noiembrie.
În septembrie însă am putea vedea votul final pe o listă importantă de modificări la Legea RCA. Printre altele, RCA-ul va deveni obligatoriu pentru bicicletele și trotinetele electrice, sistemul bonus-malus va fi modificat, apar franșiza și răscumpărarea la asigurările RCA, iar asigurătorii vor trebui să facă public modul în care utilizează certificatele privind istoricul daunelor la calcularea primelor de asigurare. Și tot în septembrie ar trebui să treacă de Camera Deputaților un proiect care va modifica Legea privind Fondul de garantare a asiguraților, ce prevede obținerea de despăgubiri și în caz de lichidare care nu e bazată pe insolvența asiguratorului RCA.
Tot în septembrie am putea vedea adoptată și modificarea legislației asociațiilor și fundațiilor, iar o serie de modificări la ordonanța cu taxele judiciare de timbru și la reglementarea cazierului judiciar ar putea fi adoptate și ele în luna octombrie la Camera Deputaților - vot final.
Aici mai amintim, totodată, proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și cosntrucțiilor, aflat la Camera Deputaților și care ar trebui adoptat în noiembrie cel târziu, potrivit listei de priorități publicate de Guvern. Reforma majoră pe care și-o propune legiuitorul prin acest nou cod ar trebui să aducă debirocratizare, reducerea numărului de avize și acorduri necesare, precum și a termenelor de emitere a actelor administrative, urmând să aducă noi mecanisme care să asigure procese administrative mai eficiente, digitalizate și calitate în construcții.
Comentarii articol (1)