Franșiza reprezintă, potrivit viitoarei legi, o sumă fixă stabilită prin contractul RCA, ofertată obligatoriu de către asigurătorii RCA la solicitarea asiguratului, a cărei limită e stabilită, în baza capacității de plată a asiguratului, de către asigurătorul RCA și care se achită asigurătorului de către deținătorul poliței în cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a plătit o despăgubire.
În cazul unui eveniment, obligația de plată a franșizei nu va putea depăși valoarea despăgubirii achitate de către asigurătorul RCA, chiar dacă franșiza stabilită prin contract este mai mare decât această valoare. În această situație, asigurătorul RCA va emite oferte atât cu franșiză, cât și fără.
Practic, introducerea franșizei va permite reducerea primei de asigurare și în cazul polițelor RCA.
Cu același scop, respectiv de a reduce nivelul primelor de asigurare RCA, se propune acum introducerea răscumpărării. Aceasta este, după cum apare în propunere, “un cost al clauzei facultative de menținere a valorii reducerii aplicate asupra primei de asigurare pe baza sistemului bonus-malus, la reînnoirea contractului RCA viitor, după plata unei despăgubiri achitate de către propriul asigurător, dar fără a modifica istoricul de daune înregistrat și fără a interveni asupra clasei de bonus-malus în care acesta se încadrează; răscumpărarea poate fi ofertată de către asigurătorul RCA la reînnoirea contractului încheiat pe o perioadă de un an”.
Inițiatorii subliniază că aplicarea răscumpărării nu va afecta istoricul de daune și nici clasa de bonus-malus, ci doar modul în care se stabilește prima de asigurare atunci când deținătorul poliței RCA produce un eveniment rutier și reînnoiește asigurarea la același asigurător.
În cazul în care deținătorul poliței vrea să schimbe asigurătorul RCA, el nu va mai putea beneficia de reducerea generată de această clauză, deoarece prima de asigurare nu a fost plătită noului asigurător, ci celui vechi.
Apropo de sistemul bonus-malus, proiectul de lege stabilește introducerea unor modificări legate de el, astfel încât, pe lângă istoricul de daune, să se țină cont și de alte criterii atunci când se stabilesc reduceri sau majorări ale primelor de asigurare.
Concret, sistemul bonus-malus, ce permite, după cum spuneam, acordarea de reduceri sau stabilirea unor majorări ale primelor de asigurare RCA, va ține cont și de:
- natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese;
- conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/ sau a substanțelor cu efect psihoactiv;
- oferirea unor informații false la momentul semnării contractului RCA;
- contravențiile și sancțiunile primite în legătură cu încălcarea regulilor de circulație rutieră ce au dus la suspendarea permisului de conducere.
Comentarii articol (2)