ICCJ s-a pronunțat, printr-un recurs în interesul legii (Decizia nr. 14/2019, apărută marți în Monitorul Oficial și care se aplică din acea zi), asupra momentului când persoanele expropriate pot să conteste cuantumul despăgubirilor stabilite pentru expropriere.
Conform ICCJ, „instanța de judecată este competentă să soluționeze nu numai contestația formulată împotriva hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii, ci și acțiunea prin care expropriatul contestă despăgubirile estimate și solicită atât stabilirea acestora de către instanță, cât și obligarea expropriatorului la plată, ulterior emiterii deciziei de expropriere și consemnării sumelor aferente despăgubirilor, în cazul lipsei nejustificate a acestei hotărâri”.
Cu alte cuvinte, persoana al cărei imobil este expropriat poate acționa încă din etapele inițiale ale procedurii de expropriere și să ceară instanței să stabilească ea însăși cuantumul despăgubirilor, rămânând să oblige autoritatea expropriatoare să plătească și să consemneze sumele stabilite.
Motivul pentru care s-a reținut că o persoană al cărei imobil face obiectul unei exproprieri poate acționa așa de repede este pentru a preveni situațiile când administrația publică întârzie nejustificat finalizarea procedurii.
Într-o astfel de situație, dacă ar fi nevoie ca persoana vizată de expropriere să aștepte până decizia administrativă devine finală, ar putea fi pusă în situația în care ar trece un termen nerezonabil până la finalizarea procedurii. Mai mult, neavând niciun mijloc de a contesta această situație, unei astfel de persoane i-ar fi încălcat dreptul de acces la justiție, pentru a-și putea valorifica drepturile. De asemenea, i-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil, din perspectiva faptului că tot procesul de expropiere ar dura prea mult. În final, ar fi afectat însuși dreptul de proprietate, întrucât acesta se află într-o stare de incertitudine, făcând obiectul unei exproprieri care nu se mai termină.
De aceea, ICCJ a reținut că posibilitatea de a acționa în justiție, în privința unor chestiuni precum cele de mai sus, se naște de la primele etape ale procedurii administrative - mai exact, din momentul stabilirii estimative a despăgubirilor. Altcumva, din cauză că poate trece mult timp între această etapă și cea a finalizării procedurii administrative de expropriere, s-ar putea ajunge la situații abuzive.
Comentarii articol (1)