Pentru a reintra în posesia bunurilor, chiar și atunci când nu dețin un titlu executoriu, proprietarii au la îndemână acțiunea în revendicare mobiliară, recomandă avocații specializați în revendicări mobiliare ai societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Când se pornește o acțiune în revendicare de bunuri, utilaje sau echipamente, trebuie urmate câteva etape, după cum urmează:
1. Demonstrarea calității de proprietar
Acțiunea în revendicare este un demers al proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar. Legea prevede că, atât timp cât reclamantul nu face dovada proprietății pentru bunurile revendicate, nu poate justfica o calitate în promovarea acțiunii. Potrivit legii, reclamantul este cel care trebuie, prin mijloace procesuale specifice, să realizeze o demonstraţie a celor invocate, respectiv să demonstreze faptul că este proprietarul bunului revendicat. Concret, va trebui să prezinte în fața instanței documentele de proveniență ale bunului respectiv cum ar fi facturi, contracte de vânzare cumpărare etc.
2. Stabilirea unei corelații între actul de proveniență al bunului și bunul în sine
De asemenea, trebuie demonstrat că actele de proveniență sunt cele ale bunului revendicat. Pentru a demonstra asta, proprietarul poate face “o cercetare la fața locului, împreună cu instanța. Posesorul este obligat să permită identificarea bunului”, spune avocatul Radu Pavel, managing partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
3. Trebuie demonstrat cum anume a ajuns bunul la posesor
Legea prevede că, atunci când pornește o acțiune în revendicare, proprietarul trebuie să dovedească prin ce împrejurări bunul în cauză a ajuns la posesor. În acest sens „proprietarul poate prezenta probe cu martori sau înscrisuri cum ar fi un proces verbal sau un aviz de însoțire a mărfii, ținând cont că bunurile mari sunt trimise cu un mijloc de transport”, susține Radu Pavel.
4. Obținerea sentinței judecătorești
Toate aceste demersuri se vor încheia prin obținerea unei sentințe de obligare a debitorului să returneze bunul. Dacă posesorul refuză din nou să îl returneze, acesta poate fi recuperat de executor, după ce în prealabil s-a solicitat accesul în locația unde se află bunul.
Acțiunea în revendicare mobiliară este relativ complexă în condițiile în care presupune administrarea de probe și înscrisuri. Pentru a avea sorți de izbândă, proprietarii ar trebui să angajeze un avocat specializat în revendicări mobiliare. "Este bine să apelați la consultanța unui avocat chiar înainte de înstrăinarea bunului. Acesta poate întocmi un contract de închiriere, custodie, împrumut, care, odată ce va fi înregistrat la Arhiva de Garanții Reale Mobiliare se transformă în titlu executoriu, așa încât procedura de recuperare devine din start mai ușoară decât acțiunea în revendicare", recomandă Radu Pavel.