Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor și are nevoie, ca să se aplice, de adoptarea Parlamentului și de semnătura președintelui țării.
În esență, prin acest document se dorește schimbarea modului în care se emit autorizațiile de construire. Mai exact, pentru a primi o autorizație de construire, cel ce construiește imobilul, fie persoană fizică sau firmă, trebuie să asigure accesul la viitorul imobil, prin construirea unui drum asfaltat.
„Autorizația de construire se emite numai după realizarea drumurilor la strat de uzură”, se precizează în inițiativa legislativă. Așadar, în contextul în care stratul de uzură reprezintă, de fapt, stratul final, adică stratul pe care circulă mașinile, dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, dezvoltatorii vor primi autorizația de construire doar dacă construiesc drumuri de acces asfaltate.
Totodată, proiectul legislativ prevede și o obligație pentru investitori. Astfel, persoanele fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții sau intervenții la construcțiile existente vor trebui să realizeze, anterior emiterii autorizației de construire, rețelele edilitare. Din categoria rețelelor edilitare fac parte, printre altele, rețelele de apă, canalizare, gaze, termoficare, electricitate sau telecomunicaţii.
Inițiatorii proiectului își motivează propunerea prin faptul că "cererea tot mai mare de locuințe noi, precum și lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piața imobiliară spații cu destinația de locuințe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilități".
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.