ACCES GRATUIT
Proiect: Branșarea la utilități a blocurilor construite fără autorizație, care sunt locuite, va fi permisă temporar
În situațiile în care vorbim de blocuri construite fără autorizație de către dezvoltatori, dar care sunt locuite de persoane care au cumpărat în ele apartamente sau garsoniere fără să știe despre probleme, branșarea la utilități va fi permisă temporar, conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Acesta se adresează
persoanelor care au cumpărat locuințe în blocuri construite și branșate ilegal de dezvoltatorii imobiliari, fără să știe despre probleme.
„În ultimii ani, au fost identificate numeroase construcții destinate locuirii, ridicate fără respectarea prevederilor legale și fără obținerea documentelor obligatorii, dar care au fost vândute unor cumpărători de bună credință. Aceste persoane, de obicei cu un nivel al veniturilor scăzut, au plătit sumele solicitate de diverși dezvoltatori fără a obține în schimb documentele care să ateste proprietatea și s-au mutat în imobilele branșate ilegal la rețelele de utilități publice, întrucât sunt singurele locuințe pe care le dețin. În unele cazuri, utilizarea unor branșamente ilegale a determinat producerea unor tragedii -- incendii, explozii, în alte cazuri --, iar acțiunea autorităților de control, care au decis sistarea fumizării de gaze sau curent electric, i-a pus pe locatari în situații disperate”, explică inițiatorii propunerii legislative.
Concret, proiectul prevede că
blocurile construite fără autorizație vor putea fi folosite, dacă deja stau în ele persoane vulnerabile. Totodată,
va fi permisă branșarea la utilități până când autoritățile locale competente să emită autorizația de construire termină de analizat modul în care clădirile corespund reglementărilor din documentațiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament. Dar
nu mai mult de șase luni de la momentul la care controlorii identifică blocurile respective.
„Deși în ultimii ani s-au înregistrat numeroase modificări ale legislației în domeniu (...), nu a fost reglementată în niciun fel situația persoanelor care locuiesc în imobile construite fără autorizație. Sănătatea și bunăstarea acestor persoane sunt afectate. Deși sunt conștienți de pericolele la care se expun, aceste familii nu dispun de alternative de locuire și, de cele mai multe ori, aleg să rămână în locuințele lipsite de utilități.Pentru a le proteja viața, lor și celor din jurul lor, este nevoie de completarea legislației în materie, respectiv a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, prin introducerea posibilității branșării temporare în cazul în care persoanele aflate în situații de vulnerabilitate au achiziționat locuințele cu bună credință. De asemenea, legea le poate oferi acestor persoane răgazul necesar rezolvării în instanță a situației în care se află”, mai explică inițiatorii proiectului.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)