În România, Codul muncii este cel care reglementează desfășurarea raporturilor de muncă, inclusiv problematica demisiei. Conform actului normativ, demisia este „actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”. Prin urmare, legislația prevede faptul că demisia este exclusiv decizia angajatului, angajatorul având la dispoziție concedierea.
„Demisia este un act juridic unilateral și irevocabil, care ține exclusiv de voința salariatului care hotărăște încetarea contractului individual de muncă. În niciun caz demisia nu este atributul angajatorului, acesta beneficiind de alte mijloace legale pentru a înceta raporturile de muncă cu salariatul”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Irina-Alexandra Țepeluș (foto dreapta), avocat R&R Partners.
Totuși, în România există o practică destul de întâlnită în ceea ce privește demisia în alb. Aceasta îi oferă angajatorului posibilitatea să își dea afară angajatul oricând dorește, fără a oferi vreo motivație, așa cum ar trebui să se întâmple în cazul unei eventuale concedieri.
„Practica angajatorilor de a pune salariatul în situația de a semna la momentul încheierii contractului individual de muncă a unei demisii în alb încalcă principiul libertății muncii reglementat de art. 3 din Codul muncii prin îngrădirea libertății muncii și de alegere a locului de muncă, profesiei sau meseriei. Astfel, viitorul salariat este constrâns fie să semneze demisia în alb, fie să refuze semnarea unui astfel de act cu consecința neîncheierii contractului individual de muncă”, a completat avocata.
Pentru a se feri de o astfel de practică din partea angajatorilor, viitorii salariați pot ține seama de anumite lucruri atunci când urmează să semneze contractul individual de muncă.
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le facă viitorul salariat este să citească cu atenție conținutul documentelor înmânate de către angajator înainte de a-și începe activitatea.
„În primul rând, salariatul trebuie să citească cu atenție conținutul înscrisurilor înmânate de către angajator anterior începerii activității. Acest aspect este foarte important și de care viitorii salariații trebuie să țină cont, având în vedere că de cele mai multe ori ajung să semneze și alte înscrisuri în afara celor necesare pentru angajare, cum este și cazul demisiei în alb. Astfel, anterior începerii activității, viitorii salariați trebuie să ia la cunoștință și să semneze numai contractul individual de muncă și fișa postului anterior ocupării locului de muncă pentru care au optat”, sfătuiește avocata.
Un alt lucru pe care îl pot face viitorii angajați ar fi să solicite pe e-mail documentele pe care urmează să le semneze.
„În al doilea rând, salariații trebuie să știe că anterior începerii activității pot solicita angajatorului comunicarea prin e-mail a înscrisurilor pe care urmează să le semneze, în vederea studierii și luării la cunoștință a conținutului acestora. Procedând astfel, viitorii salariați pot împiedica semnarea «din greșeală» a demisiei în alb, iar în cazul în care sunt constrânși la semnarea unui astfel de act, pot dovedi că printre înscrisurile comunicate pe e-mail nu se regăsea un astfel de înscris”.
Nu în ultimul rând, este important de știut că singura modalitate de a desființa un astfel de act este pe cale juridică.
„În al treilea rând, în cazul în care salariații au semnat deja demisia în alb, singura modalitate de a desființa un astfel de act este numai pe calea unei acțiuni în justiție îndreptată împotriva angajatorului. În această situație este bine de știut faptul că un astfel de proces este unul dificil din punct de vedere probator pentru salariat și cu puține șanse de câștig având în vedere faptul că trebuie demonstrată vicierea consimțământului la momentul semnării respectivei demisii”, a completat avocata.
Din păcate, în prezent nu există o sancțiune prevăzută expres de legea din România. Tocmai din acest motiv, viitorul salariat ar trebui să fie foarte atent în momentul în care încheie un contract individual de muncă și să refuze semnarea unei demisii în alb, chiar dacă aceasta este înmânată de angajator. Prin această practică, angajatorii pot înceta, în mod nelegal, contractele individuale de muncă prin „demisia” unor salariați și pot, astfel, să evite procedura anevoioasă de concediere prevăzută de legislația muncii.
Comentarii articol (3)