Fie că vorbim despre demisie, încetarea contractului prin acordul părților, de drept sau concediere, încetarea contractului de muncă presupune și înmânarea unor documente fostului salariat, acestea atestând vechimea în muncă și/sau în specialitate, după caz, dar fiind necesare și în alte situații.
La finalul relației de muncă vom avea fie o decizie de constatare a încetării contractului, în cazul demisiei sau al acordului părților, fie o decizie de concediere, iar fostul salariat trebuie să intre în posesia ei.
Deși în cazul demisiei sau al acordului părților nu vorbim despre o decizie unilaterală a angajatorului, așa cum este în cazul concedierii, în practică acest aspect este considerat unul care confirmă actul care a produce efectul încetării (de drept, demisie sau acord de încetare).
HG 905/2017, la art. 7 alin. (5), prevede că „la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.”
Aceste documente vor fi eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator, iar angajatorul trebuie să se asigure că fostul salariat intră în posesia lor și poate proba acest lucru.
În funcție de modul în care decizia care confirmă încetarea contractului este comunicată fostului salariat, vor fi transmise/înmânate și aceste documente.
Observăm că textul art. 7 alin. (5) precizează explicit „la încetarea activității”, deci indică clar momentul în care fostul salariat intră în posesia lor, adică imediat ce a încetat activitatea, nu după o anumită perioadă de timp.
Practic, fostului salariat îi vor fi înmânate la finalul ultimei zile de activitate, iar acest moment este indicat indirect și de art. 4 alin. (1) lit. f), transmiterea elementului „data și temeiul legal al încetării contractului individual de muncă” se face „cel târziu la data încetării contractului individual de muncă”, adică cel târziu în ultima zi de lucru.
Cu alte cuvinte, cel târziu la finalul ultimei zile de muncă, fostul salariat va primi (și va semna pentru confirmare), actul prin care contractul a încetat, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru, angajatorul având obligația de a i le înmâna.
În cazul în care nu i-au fost înmânate, persoana în cauză poate sesiza Inspecția Muncii și, totodată, poate solicita (ca fost salariat) copii ale documentelor existente în dosarul personal, acestea urmând a fi eliberate în cel mult 15 zile lucrătoare de la data solicitării, dar și un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, termenul fiind de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Angajatorul care nu respectă aceste dispoziții legale săvârșește o contravenție care poate fi sancționată cu amendă de la 300 de lei la 1.000 de lei.
Comentarii articol (0)