__________
Actualizare (22 decembrie 2020): Introducerea grupurilor de impozit pe profit s-a făcut prin Legea 296/2020, apariția acestora fiind posibilă din 2022.
__________
Guvernul știe că apariția grupurilor de impozit pe profit poate duce la o scădere a veniturilor bugetare din impozitul pe profit, însă este decis să aplice măsura printr-un proiect de ordonanță.
Cum este posibil acest lucru? Din moment ce pierderile unui membru de grup vor putea anula parțial sau total profiturile altor membri, la stat se va plăti, pentru un grup fiscal, un impozit pe profit mai mic sau poate nu se va plăti deloc.
„Menționăm că măsura conduce la diminuarea încasărilor la bugetul de stat provenind din impozitul pe profit, ținând cont de posibilitatea ca pierderile înregistrate de un membru al grupului să anuleze profiturile înregistrate de celelalte companii din grup”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță amintit, însă nu există o estimare a eventualelor pierderi la buget.
Informațiile publicate de Ministerul Finanțelor în ultimii cinci ani arată că, atunci când vine vorba de bugetul statului, baza încasărilor oricum nu este impozitul pe profit, acesta fiind inferior, ca valoare, sumelor încasate din alte taxe și impozite.
Mai precis, în 2014, veniturile din impozitul pe profit au reprezentat 5,7% din buget, în 2015 au reprezentat 5,9% din buget, în 2016 au reprezentat 6,9% din buget, în 2017 au reprezentant 5,8% din buget, iar în 2018 au reprezentat 5,3% din buget.
Comparativ, în toți acești cinci ani, încasările la buget au fost mult mai mari din contribuții sociale, TVA, impozit pe salarii și pe venit și din accize.
În vara anului trecut, atunci când mediul de afaceri era în discuții cu Ministerul Finanțelor inclusiv pentru introducerea consolidării fiscale la impozitul pe profit, specialiștii Deloitte România se arătau sceptici tocmai pentru că măsura implică o potențială scădere a veniturilor bugetare.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță scrie că Guvernul vrea să introducă grupurile de impozit pe profit bazându-se pe avantajele prezentate de mediul de afaceri. Acestea sunt stimularea creării și dezvoltării holding-urilor românești, stimularea investițiilor străine în România și eliminarea dezavantajelor competitive ale grupurilor de firme în fața grupurilor stabilite în state ca Olanda, Cipru, Luxemburg, Franța, Germania, Irlanda, Polonia sau Portugalia.