Pentru a decide dacă trebuie încheiat contract de muncă cu o persoană care prestează muncă / servicii în favoarea unei alte persoane (fizice sau juridice), este important să treci cel puțin prin următoarele două întrebări:
1. Ce tip de activitate va presta persoana respectivă, unde, când și sub a cui coordonare?
Dacă persoana în cauză va presta activitate pentru și sub coordonarea unei entități (persoană fizică sau juridică), dacă va avea obligația respectării unui program, dacă va fi plătită inclusiv când este în vacanță, dacă se subordonează uneia sau mai multor persoane din companie, dacă în mod natural entitatea controlează când și cum își desfășoară activitatea persoană fizică în cauză, dacă respectarea regulilor din companie este importantă și nerespectarea lor ar duce în mod normal la încetarea colaborării sau alte tipuri de sancțiuni, toate acestea sunt indicii ce vorbesc în favoarea unui raport de muncă.
2. Îmi permite legea să închei un alt tip de contract decât cel de muncă?
Regula în sistemul nostru de drept este încheierea unui contract de muncă. De la această regulă există și o serie de excepții, însă acestea trebuie interpretate în mod restrictiv. Ce înseamnă în mod restrictiv? Adică fără a exinde aria lor de aplicare la situații care ni se par similare, dar care nu se înscriu neapărat în tiparul prevăzut de lege.
(a) Zilierii. Activitatea zilierilor este similară celei prestate în baza unui contract de muncă, însă este o muncă necalificată, ce are caracter eminamente ocazional, sezonier, temporar. Prin urmare, pentru anumite industrii specifice care pot cunoaște creșteri ale necesarului de forță de muncă necalificată doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi, spre exemplu, agricultură, legea permite desfășurarea activității fără a fi necesară încheierea unui contract de muncă.
(b) Persoanele fizice autorizate. Dacă o persoană este înregistrată ca persoană fizică autorizată și desfășoară tipul de activități pentru care a fost autorizată potrivit informațiilor disponibile la Registrul Comerțului, atunci se poate încheia cu persoana respectivă un contract de prestări servicii.
(c) Autori, artiști, interpreți. În măsura în care activitatea desfășurată de persoană fizică se circumscrie activităților de creație prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe este posibil să se poată încheia un contract de cesiune de drepturi patrimoniale de autor.
Contractul de muncă este doar unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont atunci când ai o firmă. Trebuie să înțelegi că tu, ca antreprenor, nu ai doar responsabilitatea companiei tale, ci și a tuturor angajaților tăi, iar chestiunea contractului de muncă doar „zgârie suprafața” obligațiilor tale. Este important, deci, nu doar să știi care sunt acestea, ci este la fel de vital să le înțelegi, concret, ca să le poți pune în aplicare corect.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este una dintre lecțiile cursului nostru despre Obligațiile angajatorului față de angajat, explicate în mod practic și cu exemple concrete. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)