Astfel, având în vedere planurile pe care le au autoritățile, sunt șanse mari ca ultimul trimestru din 2019, adică perioada octombrie - decembrie, să aducă la firme nu doar echipe de control cu inspectori de muncă, ci chiar echipe mixte care să includă și inspectori fiscali.
Practic, dorința autorităților este de a prioritiza prevenirea și combaterea muncii nedeclarate, ce este considerată o formă a evaziunii fiscale. În plus, la o conferință de presă recentă, un specialist a atenționat că verificările vor viza și problema scăderii încasărilor din impozitul pe salarii.
„Din ce știu, își doresc să colecteze informații cu privire la scăderea gradului de colectare la impozitul pe salarii. Pentru că e o gaură destul de mare. Își doresc să înțeleagă de unde vine această diferență față de nivelul așteptat”, a explicat Ionuț Sas, partener la PwC România, explicând că se estimează o creștere a numărului locurilor de muncă și că, în acest context, autoritățile nu știu de ce există dificultăți la încasări.
În esență, controalele inspectorilor muncii se vor axa pe două mari direcții, conform planurilor Inspecției Muncii: relațiile de muncă și sănătatea și securitatea în muncă (SSM). Vor exista atât campanii naționale de verificare, cât și acțiuni țintite de control.
Munca nedeclarată, transportatorii și munca sezonieră vor fi în vizor
Pe partea de relații de muncă, principala preocupare va fi, în cadrul unei campanii naționale, identificarea și combaterea muncii nedeclarate în domeniile în care sunt șansele cele mai mari ca această să apară.
În mare, această campanie va viza construcțiile, industria textilă, prestările de servicii, industria alimentară și de panificație, industria lemnului, comerțul, paza, transportul rutier de marfă și persoane, activitățile din stațiunile turistice de la munte și de la mare, serviciile medicale, fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare, dar și activitatea comercială din timpul nopții (baruri, cluburi, cazinouri, benzinării, magazine non-stop etc.).
Apoi, o altă campanie va fi axată pe verificarea relațiilor de muncă din domeniul transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane.
Tot pe relații de muncă, inspectorii muncii vor face verificări atât în privința străinilor angajați sau detașați în România, cât și în cazul românilor trimiși la muncă în străinătate.
În fine, autoritățile vor mai viza și cât de bine sunt respectate regulile ce țin de timpul de muncă și timpul de odihnă, chestiuni care, în anul 2018, s-au dovedit a fi problematice la angajatorii controlați.
Important! Trebuie precizat că vizate de o campanie națională vor fi incluziv firmele și persoanele fizice autorizate care folosesc zilieri în activitatea lor. Aceste persoane ar trebui să fie atente în mod special, având în vedere desele schimbări care au apărut anul acesta la munca sezonieră (extinderea listei de activități ziliere, obligativitatea plății contribuției la pensii și alte noutăți).
În plus, vor exista în trimestrul al patrulea și acțiuni țintite ale autorităților muncii:
- verificarea respectării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați (nu uita că, mai nou, firmele mari pot desemna o persoană anume care să se ocupe de acest domeniu);
- verificarea obligațiilor legale ce țin de folosirea stagiarilor, a internilor și a ucenicilor;
- verificarea modului în care este organizată și derulată activitatea referitoare la Revisal;
- verificarea modului în care se derulează înregistrarea contractelor colective de muncă și a actelor adiționale aferente, ce sunt încheiate la nivelul angajatorului.
Important de precizat mai este că inspectorii muncii vor verifica inclusiv dacă angajatorii publici și-au îndeplinit obligația de a afișa, la sedii și pe site-urile proprii, salariile și primele bugetarilor. Conform Legii salarizării unitare, instituțiile și autoritățile publice trebuie să facă asta pe 31 martie și pe 30 septembrie, dar să păstreze listele afișate. În plus, aceste liste trebuie raportate în octombrie la Fisc.
Pe SSM, vor fi vizate microfirmele
Pe partea de SSM, trimestrul al patrulea al anului 2019 va aduce o campanie națională pe verificarea autorizării companiilor din punctul de vedere al sănătății și securității în muncă. Totodată, o altă campanie va fi pe obligația angajatorilor de a lua măsurile necesare pentru ca lucrătorii la înălțime să muncească în condiții de siguranță.
Referitor la acțiunile țintite ale inspectorilor, ultimele trei luni ale anului 2019 vor aduce:
- monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din microîntreprinderi;
- controlarea modului în care angajatorii care transportă și distribuie energie electrică respectă regulile de SSM la lucrările de mentenanță sau la intervențiile ocazionale;
- controlarea modului în care se respectă legislația la comercializarea articolelor pirotehnice (probabil că inspectorii își vor intensifica eforturile mai ales în noiembrie și decembrie);
- controlarea modului în care sunt respectate cerințele minime de SSM în cazurile în care activitățile economice implică folosirea substanțelor chimice periculoase în procesele tehnologice.
Informații mai multe despre regulile de SSM actuale pot fi găsite în seria aceasta de articole publicată anul trecut de redacția noastră.