Încălcarea regulilor din Codul muncii privind munca suplimentară nu este foarte dur sancționată la acest moment - amenzile se situează între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent de cât de mare e problema la angajatorul controlat.
Sancționarea va deveni mai dură în momentul în care va intra în vigoare un proiect care a fost adoptat de curând în Parlament și care va face aplicabilă amenda per fiecare angajat la care există nereguli privind munca suplimentară - așadar, sancțiunile vor putea crește consistent în unele cazuri. Există însă o zonă de încălcare a legii în această materie unde vorbim deja de muncă nedeclarată, cu sancțiuni mult mai mari.
Munca suplimentară care este, de fapt, nu excepțională, ci regulată poate să ducă inspectorii muncii la concluzia că la mijloc e vorba de una dintre situațiile reglementate în Codul muncii, negru pe alb, ca muncă nedeclarată: în contract e trecută normă redusă, dar, în realitate, se muncește peste, chiar cu normă întreagă (desigur, cu salariul "în mână" mai mare decât cel pe contract). Pentru fiecare salariat găsit într-o astfel de situație, inspectorii pot acorda amenzi de câte 10.000 de lei, potrivit Codului muncii - maximul la care se poate ajunge, în urma aceluiași control, este de 200.000 de lei.
Notă: Munca nedeclarată e definită în Codul muncii, din 2017, prin mai multe situații, una dintre ele fiind cea de mai sus. Celelalte trei situații de muncă nedeclarată sunt: munca fără contract, munca în baza unui contract suspendat sau care nu a fost declarat la timp în Revisal - detalii despre sancționarea acestor situații, aici.
La contractele part time, mai mult, munca suplimentară nu este nici măcar permisă, decât în mod absolut excepțional și cu riscul amenzilor mai sus amintite. Regula din Codul muncii e că munca suplimentară se face numai cu acordul salariatului, la cererea angajatorului și trebuie recompensată fie prin acordarea unui liber, fie financiar. Aspectele ce țin de recompensele pentru munca peste program sau de cum demonstrăm necesitatea efectuării acelor ore sunt mai complicate în realitate - am dezvoltat subiectul în acest material recent.