Legea nr. 176/2018 privind internshipul se aplică din august 2018 și prevede o primă de 4.586 de lei pentru fiecare intern angajat păstrat în companie măcar doi ani (acesta e cuantumul exact al primei, în lege precizându-se că ar trebui indexat anual în funcție de inflație).
În 2018, redacția noastră i-a întrebat pe cei de la Ministerul Muncii de când se vor putea cere acești bani. Previzibil, sumele se pot acorda doar după ce au trecut cei doi ani de vechime a contractelor de muncă ale acestor interni. Practic, o firmă care a început un program de internship în septembrie 2018, l-a terminat în noiembrie și a angajat tot în noiembrie internul, va putea cere banii abia din noiembrie anul acesta.
„Organizațiile gazdă care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligației de menținere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni. Acordarea primei de promovare a angajării se realizează în limita fondurilor alocate cu această destinație”, este explicat în lege.
Reamintim că, odată intrată în vigoare această lege, internshipurile nu se mai pot face fără contract, neplătite și contrar altor obligații prevăzute în actul normativ (detalii, aici). În cazul în care firmele nu le fac contracte, ele riscă amenzi ce pot ajunge până la 20.000 de lei pentru fiecare intern găsit în neregulă. Pe lângă nerespectarea acestei reguli, firmele pot primi aceleași amenzi și pentru nedeclararea la stat a contractelor. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.