Explicația judecătorilor ICCJ a venit în cadrul unei decizii apărute vineri în Monitorul Oficial, prin care s-a dat o soluție care să fie respectată atât de instanțele judecătorești care se confruntă cu asemenea cazuri, cât și de IFN-uri și împrumutați. Aceasta este obligatorie începând cu data de 21 februarie 2020.
Practic, dacă împrumutatul și IFN-ul stabilesc, pentru acordarea unui credit online, că semnatura de mână sau electronică trebuie neapărat să figureze pe contract, lipsa acesteia lasă actul fără puterea de titlu executoriu.
„(...) contractul privind serviciile financiare încheiat la distanță (...) constitutie titlu executoriu în lipsa semnăturii olografe sau a semnăturii electronice extinse, cu excepția situației în care părțile impun semnătura drept condiție de validitate a contractului”, au punctat judecătorii.
Așadar, dacă un contract de credit încheiat online este nesemnat, dar părțile n-au stabilit că semnătura e obligatorie, actul este considerat oricum titlu executoriu.
Însă ce înseamnă că un contract de credit este titlu executoriu? Înseamnă că, dacă împrumutatul nu-și mai plătește ratele creditului, IFN-ul poate executa silit datornicul în baza contractului, fără să mai aibă nevoie de deschiderea unui proces în fața unei instanțe judecătorești. Dacă contractul nu era titlu executoriu, IFN-ul ar fi trebuit să obțină în instanță dreptul de a cere executarea silită.
Un contract online poate fi încheiat, conform Ordonanței Guvernului nr. 85/2004, pentru orice serviciu bancar, de credit, de asigurare, de pensii individuale, de servicii de investiţii financiare sau orice servicii referitoare la plata în natură.
Comentarii articol (3)