Saptamana trecuta, pe 8 mai, s-a finalizat cel mai recent proces dintre Apple Corps ºi Apple Computer. Apple Corps, casa de discuri a formaþiei Beatles, a dat din nou în judecatã Apple Computer cerând despãgubiri de milioane de lire pentru pretinsa încãlcare a licenþei asupra mãrcii lor înregistrate, ºi anume faimosul mãr muºcat pe jumãtate. Apple Corps pretinde cã introducerea iTunes de cãtre Apple Computer a încãlcat un acord de 26 de milioane de dolari. În urma acordului, Apple Computer a fost de acord sã nu se implice în industria muzicalã, asupra cãreia compania Beatles deþine marcã înregistratã. Acesta este ultimul conflict în cadrul unuia dintre cele mai lungi procese pentru o marca inregsitrata dintre douã mari companii britanice.
Mãrul muºcat al discordiei
Cea care au folosit prima logo-ul reprezentând celebrul mãr a fost formaþia Beatles, când în 1968 a fondat Apple Corps pentru a face distribuþia albumelor lor ºi a celorlalþi artiºti care aparþineau casei de discuri Apple. Compania este deþinutã în prezent de Paul McCartney, Ringo Starr, vãduva lui John Lennon, Yoko Ono ºi moºtenitorul lui George Harrison.
În 1976, Steve Jobs, directorul executiv al Apple Computer, ºi-a fondat compania având ca logo tot un mãr, muºcat de data aceasta, însã în culorile curcubeului. De atunci, logo-ul a fost asociat mai degrabã cu compania de computere decât cu casa de discuri a formaþiei Beatles.
Cinci ani mai târziu, Apple Corps a dat in judecatã Apple Computer, in final acceptând un accord de 80.000 de dolari ºi promisiunea ca compania de calculatoare sã nu se implice în industria muzicalã. Acordul nu le permitea celor de la Apple Computer distribuþia de conþinut musical pe suport media fizic. Aceasta include Cd-uri ºi casete, însã nu este clar dacã include ºi ultimele invenþii cum ar fi fiºiere cu muzicã digitalã sau aparatura necesarã pentru a le folosi.
Au urmat alte 2 procese
Cele doua companii au intrat din nou în conflict în 1989 dupã ce Apple Computer a introdus un program de produs muzicã. Apple Corps a dat din nou în judecatã Apple Computer, sustinând cã prin introducerea de muzicã pe computer, compania de computere a încãlcat acordul din 1981.
Procesul s-a finalizat în 1991 ºi de data aceasta Apple Computer a plãtit 26.5 de milioane de dolari. Producãtorul de computere a susþinut cã deºi s-a implicat în industria muzicalã digitala, nu produce, vinde sau distribuie niciun fel de material musical pe suport fizic, cum ar fi CD-uri, astfel încât nu înclca acordul din 1981.
Lui Apple Corps i s-au acordat drepturi de autor asupra operelor intelectuale a caror principal scop este crearea de muzicã, iar celor de la Apple Computer li s-au acordat drepturi asupra bunurilor ºi serviciilor folosite pentru a reproduce sau distribui asemenea produse.
Al treilea proces a fost început în iulie 2003 când Apple Corps a pretins cã magazinul de muzica online iTunes a încãlcat acordul din 1991. Problema era dacã iTunes Music Store vinde muzicã pe suport fizic.
iTunes vinde muzicã în format digital care poate fi ascultatã doar cu Apple iPod. Melodiile se descarcã, aºa cã singurul material fizic folosit este software-ul. Procesul s-a incheiat pe 8 mai anul acesta, dupa ce analiza fãcutã de judecãtori a demonstrat cã folosirea de software pentru a distribui muzicã nu contravine drepturilor pe care Apple Computers le-a castigat pin acordul din 1991 deoarece, pânã la urma, Apple nu vinde CDuri.
Ce ar avea de câºtigat cele doua parþi
În majoritatea disputelor legate de mãrcile înregistrate, lupta se da pentru obtinerea de profit in urma folosirii unui logo deja existent pe piata. iTunes, magazinul online de muzica a companiei Apple, este foarte puþin profitabilã. Din cei 99 cenþi pe care Apple îi obþine pentru o melodie descarcata, 65 de cenþi merg direct cãtre casa de discuri de care aparþine melodia respectivã. Alþi 25 de cenþi merg cãtre costurile de distribuþie. Aºa cã Apple câºtigã doar câþiva cenþi pentru fiecare descãrcare, aceasta neînsemnând cu siguranþã un profit foarte mare. Însã Apple câºtigã bine din vânzarea de iPod-uri. Fiecare iPod aduce un profit net de 175 de dolari. Iar schimbarea logo-ului ar fi riscanta pentru companie.
În ceea ce priveºte fosta formaþie Beatles, ea ar avea multe de câºtigat. Pentru a-ºi pãstra logo-ul, unii analiºti cred cã Apple Computer ar fi capabil sã plãteascã oricât. Aceasta pentru cã viitorul pentru Apple depinde de vânzarea de iPod-uri care se aflã în strânsã legaturã cu iTunes. De asemenea, pentru a preintampina un proces viitor, alti analisti prezic ca Apple Computers ar putea propune Apple Corps pentru a deveni actionar majoritar in Apple Computer, posibil cu Paul McCartney in consiliul de conducere.
Comentarii articol (0)