Legea nr. 215/2019, recent intrată în vigoare, modifică Legea pensiilor nr. 263/2010 și stabilește că activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă va fi răsplătită cu o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții - adică patru luni pentru fiecare an în astfel de condiții. Până la această modificare, beneficiul era de trei luni în plus câștigate.
Apoi, la începutul acestei săptămâni, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunța oficial pe ce interesați să beneficieze de noile condiții să depună casele teritoriale de pensii cereri de pensionare pentru limită de vârstă cu beneficiile aduse de Legea nr. 215/2019. Desigur, e vorba de cei care se pensionează de acum înainte, nu de cei care s-au pensionat deja.
Modificarea adusă de Legea nr. 215/2019 cu privire la condițiile deosebite de muncă i-a nelămurit însă pe unii dintre cei interesați de aceste pensii în privința perioadelor de muncă cărora li se aplică. Mulți și-au pus problema aplicării beneficiului adus de Legea nr. 215/2019 și perioadelor de dinainte de 1 aprilie 2001, celor care au lucrat în grupele I, II și III de muncă.
În primul rând, Legea nr. 215/2019 modifică, așa cum este normal, o lege în vigoare, adică Legea pensiilor nr. 263/2010. Munca în condiții deosebite/speciale și beneficiul adus la condițiile de pensionare a apărut la 1 aprilie 2001 în legislație, când actuala Lege a pensiilor a intrat în vigoare. Anterior acestei legi exista reglementarea grupelor I, II și III de muncă, reglementare care nu mai este în vigoare - prin urmare, condițiile de pensionare pentru aceste grupe de muncă nu mai pot fi schimbate acum. Ele rămân cele stabilite prin legea care le-a reglementat. Desigur, se ține cont de ele la momentul pensionării, de la caz la caz.
"Până în data de 1 aprilie 2001 s-a lucrat în grupele I, II şi III de muncă, iar după data de 1 aprilie 2001 s-a lucrat şi se lucrează în condiţii speciale, deosebite şi normale de muncă.
Legea nr. 215/2019 modifică două prevederi din Legea nr. 263/2010 care se referă, ambele, la activitatea lucrată în condiţii deosebite de muncă, activitate care s-a desfăşurat numai după data de 1 aprilie 2001. Când legiuitorul a vrut să acorde beneficii pentru activitatea lucrată în grupe de muncă (adică pentru activitatea lucrată înainte de 1 aprilie 2001), s-a referit în mod concret la aceste grupe, nu le-a amestecat cu activitatea lucrată în anumite condiţii de muncă", explică și consultantul Gabriela Pintea în forumul avocatnet.ro.
În al doilea rând, chiar CNPP, instituția care aplică Legea pensiilor, subliniază acest lucru: "Elementele de noutate (ale Legii nr. 215/2019 - n.red.) se referă la: acordarea unui spor la stagiu de cotizare pentru perioadele lucrate în condiții deosebite, după data de 01.04.2001, de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite, față de 3 luni conform reglementării anterioare)".
Înainte de a încheia discuția, un alt aspect mai merită menționat aici: într-o recentă comparație făcută între actuala și viitoarea Lege a pensiilor (cea care se va aplica din 2021) pe tema pensionării în condiții deosebite/speciale de muncă, am observat că în noua lege sporul de patru luni adus acum de Legea nr. 215/2019 nu se va aplica - va fi unul de trei luni, așa cum a fost până de curând și în actuala Lege a pensiilor.
Comentarii articol (16)