„Contribuabilii pot cere o dobândă de 0.02% pentru fiecare zi de întârziere pe baza unei simple cereri. Totuși, practica ne-a arătat că, în general, dobânzile se acordă de instanța de judecată, administrațiile fiscale refuzând sau ignorând, de obicei, cererile de dobânzi. Totuși, în plus față de dobânda legală, pot solicita și daune pentru plata cu întârziere a sumelor de la bugetul de stat”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Costin Manta, senior manager, taxe indirecte, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România.
Specialistul spune că dobânda poate fi cerută la Fisc atunci când se returnează TVA-ul datorat, pentru că în acel moment se poate stabili exact și cuantumul dobânzii datorate. Însă daunele pentru rambursarea cu întârziere pot fi cerute doar în instanță.
„Dobânda se aplică începând cu perioada în care contribuabilul era îndreptățit să primească rambursarea TVA până în ziua în care o primește efectiv. În practică, poate fi vorba de perioade de luni de zile sau chiar ani. (...) În practică, dobânda este plătită în general la momentul unei hotărâri judecătorești definitive, dar există și situații în care organul fiscal competent aprobă solicitarea de plată a dobânzilor”, a completat Costin Manta.
Conform legislației în vigoare, cererile de rambursare a TVA-ului sunt soluționate fie înainte, fie după o inspecție fiscală. În unele cazuri, rambursarea se face după o lună sau două și ulterior vine controlul Fiscului. Dar în celelalte cazuri rambursarea poate dura destul de mult, în funcție de durata inspecției prealabile.
„În cazul contribuabililor care pot beneficia de rambursarea TVA cu control ulterior (în funcție de dimensiunea contribuabilului, gradul de risc, valoarea sumei de rambursat), suma TVA se rambursează în aproximativ o lună sau două după depunerea solicitării. În cazul celorlalți contribuabili, durata soluționării cererii depinde de durata inspecției fiscale”, a subliniat senior managerul de la EY.
Inspecția fiscală durează până la 180 de zile în cazul marilor contribuabili, până la 90 de zile în cazul contribuabililor mijlocii și până la 45 de zile în cazul celorlalți contribuabili. „În practică, există cazuri în care aceste termene sunt depășite, ca urmare a suspendărilor, controalelor încrucișate, lipsei de personal, efectuarea mai multor inspecții fiscale în paralel etc.”, a atras atenția specialistul.
Recent, redacția noastră scria că există întârzieri majore la rambursarea TVA-ului către firme. Din acest motiv, premierul Ludovic Orban a declarat azi că la ultima rectificare bugetară din 2019 se vor aloca bani inclusiv pentru reluarea rambursărilor. Rectificarea urmează să fie adoptată săptămâna asta, ceea ce înseamnă că rambursările ar putea fi reluate în cursul lunii decembrie.