Forma finală a legii adoptate de Parlament (prin includerea amendamentelor propuse de Comisia juridică și acceptate în actul normativ trimis la promulgare) include și o prevedere a faptului că recursul compensatoriu se va aplica până la momentul intrării în vigoare a legii de abrogare.
Astfel, chiar dacă recursul compensatoriu (adică acel mecanism prin care deținuții care stăteau în condiții proaste beneficiau de o reducere a pedepsei proporțional cu perioada petrecută în astfel de condiții) va fi abrogat, odată cu intrarea în vigoare a legii de abrogare, vor exista unele persoane care încă vor beneficia de pe urma lui.
În concret, recursul compensatoriu se va aplica persoanelor care execută pedepse privative de libertate, măsuri preventive privative de libertate, măsuri educative, pentru perioada cuprinsă între 24 iulie 2012 și data la care legea de abrogare a recursului compensatoriu va intra în vigoare. Acest lucru s-ar fi întâmplat oricum, din cauză că legea de abrogare nu ar fi putut să retroactiveze (să fie aplicată pentru trecut).
Probabil că logica unei astfel de prevederi este de clarifica faptul că persoanele care termină de executat pedepse după abrogarea recursului compensatoriu vor beneficia de perioada scăzută ca urmare a aplicării mecanismului, până la abrogare.
Recursul compensatoriu, cum spuneam mai sus, a permis persoanelor care erau condamnate și deținute în condiții proaste să iasă mai repede din închisoare, proproțional cu perioada petrecută în astfel de condiții.
Atenție! Recursul comepensatoriu va fi abrogat doar la momentul intrării în vigoare a legii de abrogare, deci după ce președintele țării o promulgă și aceasta apare în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)