Astfel, după cum stabilește hotărârea CJUE, pe lângă plata cheltuielilor legate de întreținerea părților comune, proprietarii de locuințe încălzite cu ajutorul unor centrale de apartament trebuie să contribuie și la cheltuielile pentru încălzirea spațiilor comune din imobil.
Această regulă trebuie aplicată, în mod evident, în cazul imobilelor cu mai multe apartamente, adică a blocurilor, ce sunt racordate la o rețea de termoficare sau la o sursă centrală de încălzire ce deservește mai multe clădiri.
Părțile comune reprezintă, potrivit Legii nr. 196/2018, actul normativ care stabilește cadrul legal al asociațiilor de proprietari din țara noastră, secțiunile sau elementele din clădire sau din terenul aferent acesteia ce nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate utilizării tuturor proprietarilor din imobil.
În seria părților comune intră, de exemplu, intrarea în imobil, casa scării, holurile, spațiul ghenei de gunoi, terasele etc. Totodată, legislația privind funcționarea asociațiilor de proprietari prevede că aceste spații pot fi folosite doar în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată.
Decizia CJUE are la bază două situații întâlnite în Bulgaria, în care mai multe persoane ce își încălzesc locuințele cu ajutorul unei centrale de apartament au refuzat să plătească companiei ce furnizează căldură suma ce le revenea pentru încălzirea spațiilor comune.
Pentru a-și susține poziția, acestea au spus că, din moment ce își încălzesc locuința cu centrală proprie, serviciile furnizate de compania de termoficare, respectiv furnizarea de apă caldă și căldură, reprezintă niște servicii nesolicitate, iar, în acest caz, potrivit legislației europene, consumatorul este scutit de obligația de plată.
Pe de altă parte, CJUE și-a motivat decizia prin faptul că, chiar dacă serviciul furnizat de compania de termoficare este nesolicitat, fiecare proprietar de apartament din imobil trebuie să plătească pentru întreținerea spațiilor comune, inclusiv pentru încălzirea acestora.
Mai mult, la elaborarea deciziei s-a ținut cont și de faptul că țevile sau conductele ce traversează apartamentul debranșat de la încălzirea centralizată contribuie, într-o mai mică sau mare măsură, la încălzirea acestuia, dar și de transferul termic ce apare între spațiile încălzire și cele neîncălzite (holul blocului și apartament, de exemplu).
Comentarii articol (7)