1. Salariatele care vor să devină mame pot cere un concediu de odihnă suplimentar. Femeile care, pentru a concepe un copil, sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro pot beneficia acum de un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019, prin care s-a stabilit acest lucru, oferă posibilitatea femeilor care apelează la fertilizarea in vitro să solicite trei zile libere plătite. Cererea de acordare a concediului de odihnă suplimentar trebuie să fie însoțită de o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist ce efectuează procedura.
2. Farmaciile pot cere autorizare pentru vânzarea de medicamente online. Ministerul Sănătății a emis, în luna aprilie, un ordin pentru ca farmaciile online să funcționeze în anumite condiții specifice.
3. Cei care sunt asigurați la privat pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi costurile tratamentelor. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2019, apărută în Monitorul Oficial la finalul lunii aprilie, pacienții aisgurați pot alege dacă merg să se trateze la clinicile private sau în spitalele de stat, în funcție de costurile aferente, plătind o contribuție personală transparentă în primul caz. Această contribuție trebuie să fie afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se achită direct de către asigurați, cu acordul lor prealabil, în scris.
4. Orice asigurat poate cere anual o listă cu serviciile medicale de care a beneficiat și costurile lor. Casele de asigurări de sănătate sunt obligate ca, la cererea asiguraților, să le pună acestora la dispoziție lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent. Legea nr. 165/2019, document oficializat la finalul lunii octombrie, dă această posibilitate.
5. Servicii medicale gratuite inclusiv pentru persoanele care nu dețin CNP. Legea nr. 186/2019, intrată în vigoare de la finalul lunii octombrie, a adăugat și alte categorii de persoane exceptate de la coplata în sistemul public de sănătate. Astfel, beneficiază de servicii medicale gratuite victimele traficului de persoane, persoanele reţinute, arestate sau deţinute, copiii de până în 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani (dacă sunt elevi), absolvenţii de liceu (până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenţii. Persoanele fără CNP care beneficiază de servicii medicale gratuite sunt copiii până în 18 ani, femeile însărcinate și lăuzele, victimele traficului de persoane.
6. Datele medicale ale pacienților din dosarul electronic de sănătate sunt protejate mai bine. Legea nr. 45/2019, intrată în vigoare din luna martie, oferă protecții sporite datelor medicale ale pacienților conținute în Dosarul electronic de sănătate (DES). Astfel, procesul de colectare a datelor personale ale pacientului se poate face și fără consimțământul acestuia. Totuși, chiar dacă DES există și fără consimțământul pacientului, acesta poate să își dea acordul cu privire la posibilitatea de accesare a datelor sale de către medici, cu excepția datelor conținute în secțiunea „Sumar de urgență".
7. Șoferii pot fi trimiși la controale medicale de către orice medic, nu doar de cel de familie. Anul 2019 a început cu o schimbare pentru cei care dețin carnet de conducere, astfel încât orice medic, nu doar cel de familie, poate trimite șoferii la o examinare medicală, dacă observă o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto. Concret, este vorba despre Legea nr. 345/2018, intrată în vigoare de la începutul lunii ianuarie. Potrivit legii, dacă șoferii nu se prezintă la examenul medical sau dacă se constată că nu sunt apți să conducă, aceștia își vor pierde temporar carnetul.
8. Fișa medicală pentru permisul auto este valabilă un an. La începutul lunii octombrie, Ministerul Sănătății a emis un ordin conform căruia fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto este valabilă timp de un an de la emitere, în condițiile în care aceasta avea, până la acel moment, o valabilitate de doar șase luni. Totodată, a apărut un nou model al fișei medicale, ce conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari, pentru a vedea dacă au apnee.
Comentarii articol (0)