Un șofer poate ajunge la închisoare pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă nu pornește efectiv motorul mașinii, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Practic, Decizia ICCJ nr. 6/2019, intrată în vigoare de la jumătatea lunii mai, prevede faptul că un șofer nu poate scăpa de pedeapsa penală (cinci ani de închisoare) pentru conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit.
Cei ce construiesc fără autorizație nu pot fi proprietari ai construcțiilor
Cei care construiesc fără autorizație de construire nu pot înscrie la cartea funciară dreptul de proprietate asupra noilor construcții. Decizia nr.13 în dosarul nr.98/1/2019 a intrat în vigoare din luna iunie a anului 2019 și îi obligă pe cei care construiesc să obțină autorizație de construire pentru a putea deveni proprietari.
Înainte, persoanele care voiau să intabuleze construcția în cartea funciară și nu dețineau autorizație de construcție aveau nevoie de un document cu care să facă acest lucru. Astfel, cereau instanței să constate operarea accesiunii imobiliare artificiale. Acest lucru nu mai este posibil.
Angajatorii n-au voie să stabilească anticipat un prejudiciu printr-o clauză în contractul de muncă
Angajatorii nu pot folosi, în contractele de muncă, clauze prin care stabilesc în avans cuantumul pagubei pentru neîndeplinirea, de către salariat, a obligațiilor contractuale, s-a stabilit prin Decizia ICCJ nr. 19/2019 intrată în vigoare din iulie 2019.
Mai mult, conform Codului muncii, salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale pe care le produc angajatorului. Astfel, dacă salariatul a provocat o pagubă, angajatorul poate cere recuperarea acesteia în baza unei evaluări punctuale. Așadar, paguba trebuie stabilită de la caz la caz, ceea ce înseamnă că angajatorul nu poate anticipa în avans valoarea concretă a acesteia.
Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii chiar dacă nu sunt semnate
Contractul de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN) este titlu executoriu chiar dacă datornicul n-a semnat de mână sau electronic documentul.
Concret, decizia ICCJ nr.23/2019 se referă la contractele de împrumut încheiate online cu IFN-urile, care n-au fost semnate de mână sau electronic de cel împrumutat. Astfel, datornicii sunt executați silit mai ușor dacă încetează să-și mai plătească restanțele, chiar dacă contractul pe care l-au încheiat online este nesemnat.
Comentarii articol (0)