Un proiect legislativ ce urmează să fie adoptat de Senat ar putea crea posibilitatea tuturor părinților, atât celor de drept, cât și celor adoptivi, de a cere până la cinci zile libere anual pentru a merge cu copiii lor la doctor, indiferent de numărul de copii. Proiectul își propune modificarea Legii nr. 91/2014, actul normativ care stabilește condițiile în care un părinte poate solicita zile libere pentru a se îngriji de sănătatea copiilor.
Potrivit proiectului, cele cinci zile libere vor fi acordate pentru fiecare copil în parte, inclusiv pentru familiile cu un singur copil. În prezent, numai părinții care au trei sau mai mulți copii pot cere două zile libere. Mai mult, cererea întocmită de unul dintre părinți se va putea depune cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de vizita la medic, nu cu minimum 15 zile așa cum se procedează acum.
Reamintim că Legea nr. 91/2014 oferă în prezent posibilitatea familiilor de a cere anual una sau două zile libere, în funcţie de numărul de copii. Mai precis, dacă salariaţii au unul sau doi copii, pot cere o singură zi liberă, iar dacă au trei sau mai mulţi, pot cere două zile libere (consecutive sau separate). Cererea se întocmește de unul dintre părinți și se depune cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la doctor, după efectuarea controlului fiind necesară prezentarea unei adeverinţe la angajator. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.
Conform expunerii de motive a proiectului, modificările care ar putea fi aduse Legii nr. 91/2014 sunt necesare tocmai pentru că starea de sănătate a unui copil este instabilă, așa încât oferirea mai multor zilele libere parintilor ar putea crea o siguranta familiilor privind asigurare asistenței la medic.
“Modificarea legii creează o posibilitate părinților de a avea grijă de sănătatea copiilor. În viața unei familii, mai ales dacă sunt mai mulți copii, starea de sănătate a acestora poate fi instabilă, nu se poate prevede dacă un copil sau toți copiii familiei se vor îmbolnăvi de trei ori sau de zece ori într-un an”, se precizează în expunerea de motive.
Atenție! Proiectul prezentat mai sus NU se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)