Curtea Suprema din America si-a exprimat la inceputul saptamanii ingrijorarea ca substantele chimice din injectia letala folosita la pedeapsa capitala in statul Florida pot cauza dureri ingrozitoare, incalcand astfel drepturile omului si Constitutia americana, care interzice orice pedeapsa cruda.
Problema a fost pusa in timpul procesului unui detinut condamnat la moarte pentru uciderea unui politist in 1982. Avocatul acestuia sustine ca substantele folosite la injectia letala ar putea sa nu isi faca efectul. In loc sa il ucida, ar putea sa il paralizeze pe detinut. Cu toate ca judecatorii au negat spunand ca aceasta metoda se foloseste de multi ani fara sa apara incidente, problema a starnit discutii aprinse in intreaga tara. Ca urmare, in trei state care foloseau aceasta metoda de executie, procesele au fost suspendate pana la decizia Curtii Supreme.
Parereile sunt impartite in aceasta chestiune. Unii judecatori acuza statul, spunand ca ar fi trebuit sa faca minime cercetari pentru folosirea celei mai umane metode, pentru ca astfel de discutii sa nu fi avut loc. Altii insa, sunt de parere ca aceasta este o falsa problema si ca oricum injectia letala este mai putin dureroasa decat moartea prin spanzurare, care poate cauza decapitarea sau strangulare lenta.
In Florida si in celelalte state care recurg la injectia letala, procedura de administrare a injectiei urmeaza trei pasi: detinutul se anesteziaza, se paralizeaza si, cu clorura de potasiu, se provoaca un atac de cord. Se pune la indoiala metoda si substantele folosiate in Florida pentru ultima faza .
Conform Centrului American de Informare despre Pedeapsa Capitala, celelalte state folosesc pe langa injectia letala, scaunul electric, camera de gazare, plutonul de executie sau moartea prin spanzurare.
In lume, majoritatea statelor democratice din Europa si America Latina au abolit pedeapsa capitala (exceptie fac Statele Unite, Guatemala si o mare parte din Caraibe) in timp ce tarile democratice din Asia si Africa inca o mai practica. Iar pentru statele nedemocratice, este o practica obisnuita. In total, 74 de state inca mai practica pedeapsa capitala, dintre care 8 dintre ele o aplica si pentru minori.
In majoritatea tarilor pedeapsa cu moartea se aplica in cazul crimelor in serie, pentru spionaj, inalta tradare si in cadrul proceselor militare. In tarile musulmane adulterul, sodomia si crimele religioase sunt pedepsite cu moartea iar in China sunt pedepsite astfel traficul uman si cazurile grave de coruptie. In China in 2004 au fost executati peste 3400 de condamnati, ceea ce inseamna mai mult de 90% din totalul executiilor din intreaga lume. In Iran au fost 159 de executii in 2004 iar in Statele Unite 60 de executii in 2005.
Comentarii articol (0)