Începând cu 9 ianuarie 2020, când a intrat în vigoare OUG nr. 1/2020, ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice nu mai este posibilă decât cu personal angajat în instituții și autorități publice. De la aceeași dată, toate detașările care nu întrunesc această condiție au încetat de drept. Asta înseamnă că angajații de la privat care ocupau prin detașare posturi la stat nu mai pot continua să muncească.
Guvernul a exceptat însă de la efectul încetării de drept pe 9 ianuarie doar personalul din Ministerul Afacerilor Externe, unde a stabilit că posturile libere să fie ocupate prin concurs, între timp, până pe 31 august. De asemenea, a exceptat și detașările de personal de la apărare, ordine publică și securitate națională pentru anumite misiuni.
Ca urmare a ordonanței, primele reacții au venit de la angajații din educație, care au ridicat problema unui număr mare de posturi de personal auxiliar ce rămân libere după această ordonanță și asta ar afecta bunul mers al activității. Ministerul Educației a transmis însă că după analizele proprii, doar 1,53 din numărul posturilor din învățământul preuniversitar sunt afectate de prevederile OUG nr. 1/2020.
Conform Legii nr. 500/2002 și Legii nr. 273/2006, instituții publice sunt considerate Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea/coordonarea acestora.
De asemenea, denumirea de instituții publice locale include comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității acestora.
Comentarii articol (1)