PFA-ul lucrează în mod independent, dar asta nu înseamnă că nu poate avea și angajați. Din contră, are dreptul la câțiva. Limitările referitoare la numărul de angajați pe care îi poate avea o PFA sunt prevăzute în OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale:
“PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”.
Așadar, o PFA poate avea maximum trei angajați și cărora trebuie să le facă contract de muncă, comportându-se exact ca orice alt angajator înființat ca societate.
Reamintim că, în 2024, salariul minim brut a ajuns la valoarea de 3.300 de lei, mimim pe care trebuie să-l respecte orice angajator din România pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună. La valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei este aplicabil și un beneficiu de netaxare de 200 de lei. Totodată, în sectoarele speciale avem salarii minime diferite: 4.582 lei lunar pentru sectorul construcțiilor și 3.436 lei lunar pentru sectorul agricol și industria alimentară.
Important! Contractul individual de muncă trebuie încheiat și înregistrat în Revisal anterior începerii activității de către salariat, obligație ce revine angajatorului.
Vârsta minimă de la care este legală angajarea unei persoane fizice este de 15 ani, iar încheierea CIM se poate face pe durată nedeterminată sau, în anumite cazuri expres prevăzute de legislație, pe durată determinată. În ceea ce privește durata muncii, CIM poate fi cu normă întreagă (opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână) sau cu normă parțială (sub opt ore pe zi și sub 40 de ore pe săptămână).
Bine de știut că angajatorii sunt obligați să achite pentru angajații lor part-time plătiți sub 3.300 de lei (brut) contribuții la pensii și sănătate raportate la valoarea salariului minim, diminuată cu cei 200 de lei netaxabili. Detalii despre contractele part-time și taxarea lor în 2024, aici.
Mai departe, este în lege anumite limitări în ceea ce privește angajarea unor persoane. De exemplu, persoanele sub 15 ani nu pot fi încadrate în muncă. De asemenea, în cazul străinilor, este absolut necesară viza de muncă. De asemenea, este esențială angajarea în baza unui certificat medical privind aptitudinea în muncă. Mai multe detalii despre detalii despre aceste limitări puteți citi în acest articol.
Este de precizat și că la angajarea unui salariat, angajatorul trebuie să întocmească pentru fiecare persoană încadrată în muncă un dosar personal. Această obligație este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 905/2017. Acest dosar va trebui să conțină:
- actele necesare angajării;
- contractul individual de muncă;
- actele adiționale și celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale de muncă;
- acte de studii/certificate de calificare;
- orice alte documente care certifică legalitatea și corectitudinea completării în Registrul de evidență a salariaților.
Merită să citești: Și PFA-urile fără salariați au obligații în sfera SSM
O persoană se poate angaja pe sine la propriul PFA?
Având în vedere dispozițiile OUG nr. 44/2008, acest lucru nu e posibil. PFA-ul reprezintă o formă de organizare prin care o persoană îşi desfăşoară activitatea profesională în mod independent, beneficiind de un cadru fiscal şi juridic simplificat comparativ cu societățile comerciale. PFA-ul nu este o entitate juridică separată de persoana care o înființează, ci este chiar acea persoană fizică, care îşi desfășoară activitatea în nume propriu.
Prin PFA-ul său, titularul este considerat lucrător independent și își desfășoară activitatea pe cont propriu, nu ca angajat al unei firme. În acest sens, nu există un contract de muncă între PFA și titularul său, deoarece asta ar însemna o relație de angajare a unei persoane cu ea însăși.
PFA-ul poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, „singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator”, iar, pe de altă parte, „o persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată”.
Bine de știut că activitatea PFA-ului poate fi considerată vechime dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții - detalii, aici.
Comentarii articol (5)