Codul muncii prevede, în mod expres, faptul că salariații cu normă parțială au aceleași drepturi în raport cu angajatorul ca cei ce lucrează o normă întreagă. Principiul egalității de tratament între aceste categorii de salariați trebuie să se aplice și în privința beneficiilor salariale sau extrasalariale. Astfel, avem aplicarea similară a legii în ceea ce privește concediile, perioada de probă ori acordarea tichetelor de masă, de exemplu. În cazul tichetelor, se ridică frecvent problema dreptului la acordarea acestora - singura ocazie în care angajatorul nu va acorda tichete de masă salariaților part-time, chiar dacă le oferă pentru toți ceilalți angajați, este atunci când salariatul part-time are funcția de bază la alt angajator.
Din perspectiva taxării part-time, suprataxarea unor contracte cu normă parțială se aplică și în 2024 la fel ca anul precedent. Prin urmare, pentru unele dintre contractele part-time contribuțiile sociale obligatorii se vor raporta la salariul minim. Asta înseamnă că dacă salariul brut pe care îl primește angajatul part-time, conform contractului, este mai mic de 3.300 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi raportate la salariul minim, iar nu la valoarea salariului din contract. Dar, foarte important, se ține cont, în continuare, de facilitatea fiscală aplicabilă la salariul minim pentru cei 200 de lei, ceea ce face ca suprataxarea să se facă, de fapt, la nivelul de 3.100 de lei, iar nu la cel de 3.300 de lei.
Avem însă și unele excepții de la suprataxare:
- o dată, pentru angajații part-time cu mai multe contracte de muncă în derulare și care însumează pe acestea cel puțin salariul minim pe economie; ca să o pună în aplicare, s-a decis ca angajatorii să ceară lucrătorilor part-time cu multiple contracte să le aducă lunar câte o declarație pe propria răspundere;
- salariații sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare, salariații sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani, salariații sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi sau salariații au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Obligația de a majora „salariile minime istorice”. Obligația de a crește „salariile minime istorice”, adică cele lăsate la nivelul minim de cel puțin 24 de luni, se aplică și în cazul angajaților încadrați cu normă parțială, nu doar celor cu normă întreagă. Nicio distincție nu este făcută în lege pentru a limita această obligație doar la cei ce lucrează 40 de ore săptămânal. Prin urmare, prin raportare la salariul minim pe oră, dacă angajații part-time se găsesc la nivelul minimului pe economie, atunci salariul acestora trebuie să crească dacă a stat mai mult de 24 de luni la acel nivel.
Munca peste orele din contract. Totodată, merită amintit că munca suplimentară în cadrul acestor contracte este inadmisibilă, cu excepția unor situații, să zicem, deosebite și care trebuie dovedite de angajatori în caz de control ulterior, dar și că sancțiunea „capitală” aici e considerarea situației ca muncă nedeclarată.
„Din cele 370.000 de joburi postate anul trecut (2023 - n.red.) pe eJobs.ro, 72.000 au fost part-time. Pentru anul acesta, însă, angajatorii au în plan preponderent angajări full-time, în condițiile în care doar 8,2% dintre respondenții celui mai recent sondaj eJobs.ro spun că vor crește numărul de joburi cu jumătate de normă scoase în piață. Mai mult decât atât, aproape 70% dintre aceștia declară că numărul de posturi part-time pe care le au în companie este destul de mic și că nu estimează nicio fluctuație în acest sens”, transmite eJobs într-un comunicat recent, unde precizează că domeniile cu cel mai mare număr de poziții part-time scoase în piață de la începutul anului sunt retail, servicii, arte / entertainment, call-center / BPO, advertising / marketing / PR și transport / logistică.