Suprataxarea contractelor cu normă parțială se aplică și în 2023 la fel ca în perioada august-decembrie 2022, de principiu, pentru că parlamentarii nu au adus modificări asupra OG 16/2022 în acest sens.
Prin urmare, pentru contractele part-time contribuțiile sociale obligatorii se vor raporta la salariul minim. Asta înseamnă că dacă salariul brut pe care îl primește angajatul part-time, conform contractului, este mai mic de 3.000 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi raportate la această valoare, iar nu la valoarea salariului din contract.
Anul 2023 aduce o complicare în calcule. Pentru că angajații full-time cu minimul pe economie (3.000 de lei brut) beneficiază de o scutire de taxe salariale pe 200 de lei din acești 3.000 de lei, Guvernul a decis să nu creeze un dezavantaj pentru angajații part-time cu salarii sub acest nivel și a decis că suprataxarea se va face la nivelul de 2.800 de lei.
Cât se plătește. Așadar, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.000 de lei (adică 750 lei pentru pensii și 300 lei pentru sănătate), angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 2.800 de lei (adică 700 lei pentru pensii și 280 lei pentru sănătate).
Atenție! Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 2.800 de lei este suportată de angajator pentru salariații part-time, în niciun caz de către aceștia din urmă. Orice convenție care i-ar impune angajatului plata acelei diferențe ar avea șanse zero să stea în picioare în fața unei instanțe de judecată. Sarcina fiscală este apanajul legiuitorului, acesta stabilind cine și cât datorează statului ca impozit, contribuție sau taxă ori acciză de vreun fel. Prin urmare, un angajator și un angajat nu pot să schimbe voința legiuitorului și să încalce astfel legea fiscală. Angajații au dreptul să primească salariul prevăzut în contract, orice modificare salarială urmând să fie făcută doar cu acordul ambelor părți.
Excepții. Acum, despre aplicarea excepțiilor de la suprataxare:
- pentru angajații part-time cu mai multe contracte de muncă în derulare și care însumează pe acestea cel puțin salariul minim pe economie Guvernul a instituit o excepție de la suprataxare, prin OG nr. 16/2022; ca să o pună în aplicare, s-a decis ca angajatorii să ceară lucrătorilor part-time cu multiple contracte să le aducă, lună de lună, câte o declarație, reglementată aici; cât ar trebui să păstreze angajatorii aceste declarații?
- declarațiile pe propria răspundere pentru aplicarea scutirii de la suprataxarea part-time pot fi date și semnate electronic?
- dacă situația celor cu mai multe contracte deja le dă bătăi de cap celor care se ocupă de salarizare, la celelalte excepții de la suprataxare lucrurile ar trebui să stea - în teorie - mai simplu; de la fiecare tip de lucrător din categoriile special nominalizate în ordonanță angajatorii vor cere documente justificative - în ordonanță nu se precizează că ele trebuie aduse lunar - dar e necesară oarecare atenție în fiecare caz în parte, în special la studenți și pensionari, dar și la persoanele cu dizabilități și dreptul la un program redus de muncă; iar documentele justificative vor trebui păstrate în firmă suficient cât să se poată face dovada aplicării corecte a OG 16 și peste cinci ani.
Munca peste orele din contract. Totodată, merită amintit că munca suplimentară în cadrul acestor contracte este inadmisibilă, cu excepția unor situații, să zicem, deosebite și care trebuie dovedite de angajatori în caz de control ulterior, dar și că sancțiunea „capitală” aici e considerarea situației ca muncă nedeclarată.
Tichetele de masă. O întrebare frecvent pusă de angajatori e dacă acordarea tichetelor se face la fel în cazul angajaților part-time și full-time deopotrivă. Răspunsul este „da”. Angajatorul care acordă tichete de masă salariaților săi are un singur criteriu pe bază căruia poate refuza să plătească anumitor lucrători aceste bilete de valoare, respectiv celor care nu au funcția de bază în cadrul firmei. Altminteri, indiferent de norma de lucru a salariaților, toți cei care au funcția de bază la respectivul angajator trebuie să primească aceeași sumă aferentă tichetelor de masă pentru fiecare zi de muncă.
Comentarii articol (0)