La 22 mai 2006 s-a publicat in Monitorul Oficial Legea nr. 192/2006, privind medierea ºi organizarea profesiei de mediator.
Medierea reprezintã o modalitate facultativã de soluþionare a conflictelor pe cale amiabilã, cu ajutorul unei terþe persoane specializate în calitate de mediator, în condiþii de neutralitate, imparþialitate ºi confidenþialitate.
Dacã legea nu prevede altfel, pãrþile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv dupã declanºarea unui proces în faþa instanþelor competente, convenind sã soluþioneze pe aceastã cale orice conflicte în materie civilã, comercialã, de familie, în materie penalã, precum ºi în alte materii, în condiþiile prevãzute de prezenta lege.
Intrarea in vigoare a legii
Dispoziþiile legii privind medierea conflictelor devin aplicabile în termen de o lunã de la data întocmirii tabloului mediatorilor autorizaþi. Medierea conflictelor de muncã rãmâne supusã dispoziþiilor prevãzute de legile speciale.
Avocaþii, notarii publici ºi consilierii juridici care dobândesc calitatea de mediator potrivit prezentei legi pot desfãºura activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiei lor.
În termen de o lunã de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Regulamentului privind organizarea ºi funcþionarea Consiliului de mediere, începe procedura de autorizare a mediatorilor.
Persoanele care au absolvit sau care, la intrarea în vigoare a prezentei legi, urmeazã un curs de formare a mediatorilor în þarã ori în strãinãtate, dacã îndeplinesc condiþiile prevãzute de lege, pot solicita autorizarea ca mediator, în condiþiile prezentei legi, având obligaþia prezentãrii documentelor care atestã programa de formare parcursã. Consiliul de mediere va decide autorizarea dupã evaluarea conþinutului programei de formare prezentate, inclusiv a duratei pregãtirii.
În termen de 4 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi (actul va intra in vigoare la data de 25 mai 2006), se înfiinþeazã Consiliul de mediere, care va elabora regulamentul privind organizarea ºi funcþionarea sa, precum ºi standardele de formare în domeniul medierii, ce vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În vederea constituirii primului consiliu de mediere, membrii acestuia vor fi desemnaþi de comun acord de cãtre organizaþiile legal constituite din domeniul medierii, avându-se în vedere criteriile cumulative privitoare la vechimea activitãþii organizaþiei în acest domeniu conform prevederilor statutului, numãrul de membri specializaþi, precum ºi pregãtirea ºi experienþa practicã în mediere ale reprezentanþilor acestor organizaþii.
#PAGEBREAK#
Intrarea in profesie
Poate fi mediator persoana care îndeplineºte urmãtoarele condiþii:
a) are capacitate deplinã de exerciþiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncã de cel puþin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii ºi avizat de Consiliul de mediere;
d) este aptã, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitãþi;
e) se bucurã de o bunã reputaþie ºi nu a fost condamnatã definitiv pentru sãvârºirea unei infracþiuni intenþionate, de naturã sã aducã atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiþiile legii, cu excepþia absolvenþilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniu, acreditate conform legii ºi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizatã ca mediator, în condiþiile prezentei legi.
Persoanele care îndeplinesc condiþiile prevãzute mai sus vor fi autorizate ca mediatori de cãtre Consiliul de mediere, dupã achitarea taxei de autorizare, al cãrei cuantum va fi stabilit prin regulamentul edictat de Consiliul de mediere. Exercitarea profesiei de mediator este compatibilã cu orice altã activitate sau profesie, cu excepþia incompatibilitãþilor prevãzute prin legi speciale.
Mediatorii autorizaþi sunt înscriºi în Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de mediere ºi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Mediatorii îºi pot desfãºura activitatea în cadrul unei societãþi civile profesionale, al unui birou în care pot funcþiona unul sau mai mulþi mediatori asociaþi, cu personalul auxiliar corespunzãtor, sau în cadrul unei organizaþii neguvernamentale, cu respectarea condiþiilor prevãzute de lege.
Mediatorul sau mediatorii asociaþi, titulari ai unui birou, pot angaja traducãtori, juriºti, alt personal de specialitate, precum ºi personal administrativ ºi de serviciu necesar activitãþii de mediere. Mediatorii autorizaþi pot fi angajaþi cu contract individual de muncã, în condiþiile prevãzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Procedura prealabilã încheierii contractului de mediere
Pãrþile aflate în conflict se prezintã împreunã la mediator. În cazul în care se prezintã numai una dintre pãrþi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte pãrþi invitaþia scrisã, în vederea acceptãrii medierii ºi încheierii contractului de mediere, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaþia se transmite prin orice mijloace care asigurã confirmarea primirii textului.
În cazul imposibilitãþii de prezentare a pãrþii convocate, mediatorul poate stabili, la cerere, o nouã datã pentru prezentarea la mediere, cu acordul ambelor pãrþi.
Dacã cealaltã parte refuzã în mod explicit medierea sau nu se prezintã de douã ori la rând la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considerã neacceptatã.
Mediatorul poate face ºi alte demersuri legale pe care le considerã necesare pentru invitarea pãrþilor la mediere, cu respectarea dispoziþiilor prezentei legi.
Contractul de mediere
Contractul de mediere trebuie sã cuprindã, sub sancþiunea nulitãþii absolute, urmãtoarele clauze:
a) identitatea pãrþilor aflate în conflict sau, dupã caz, a reprezentanþilor lor;
b) menþionarea obiectului conflictului;
c) obligaþia mediatorului de a da explicaþii pãrþilor cu privire la principiile medierii, la efectele acesteia ºi la regulile aplicabile;
d) declaraþia pãrþilor, în sensul cã doresc declanºarea medierii ºi cã sunt decise sã coopereze în acest scop;
e) angajamentul pãrþilor aflate în conflict de a respecta regulile aplicabile medierii;
f) obligaþia pãrþilor aflate în conflict de a achita onorariul cuvenit mediatorului ºi cheltuielile efectuate de acesta pe parcursul medierii in interesul pãrþilor, precum ºi modalitãþile de avansare ºi de platã a acestor sume, inclusiv în caz de renunþare la mediere sau de eºuare a procedurii, precum ºi proporþia care va fi suportatã de cãtre pãrþi, þinându-se cont, dacã este cazul, de situaþia lor socialã. Dacã nu s-a convenit altfel, aceste sume vor fi suportate de cãtre pãrþi în mod egal;
g) înþelegerea pãrþilor privind limba în care urmeazã sã se desfãºoare medierea.
Contractul de mediere constituie titlu executoriu cu privire la obligaþia pãrþilor de a achita onorariul scadent cuvenit mediatorului.
Termenul de prescripþie a dreptului la acþiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendã începând cu data semnãrii contractului de mediere, pânã la închiderea procedurii de mediere în oricare dintre modurile prevãzute de prezenta lege.
Închiderea procedurii de mediere
Procedura de mediere se închide, dupã caz:
a) prin încheierea unei înþelegeri între pãrþi în urma soluþionãrii conflictului;
b) prin constatarea de cãtre mediator a eºuãrii medierii;
c) prin depunerea contractului de mediere de cãtre una dintre pãrþi.
În cazul în care pãrþile au încheiat numai o înþelegere parþialã, precum ºi în cazurile prevãzute in ultimele doua situatii, orice parte se poate adresa instanþei judecãtoreºti sau arbitrale competente.
La închiderea procedurii de mediere, în oricare dintre cazurile prevãzute mai sus, mediatorul va întocmi un proces-verbal care se semneazã de cãtre pãrþi, personal sau prin reprezentant, ºi de mediator. Pãrþile primesc câte un exemplar original al procesului-verbal.
În orice fazã a procedurii de mediere, oricare dintre pãrþile aflate în conflict are dreptul de a denunþa contractul de mediere, încunoºtinþând, în scris, cealaltã parte ºi mediatorul.
Raspunderea mediatorului
Rãspunderea disciplinarã a mediatorului intervine pentru urmãtoarele abateri:
a) încãlcarea obligaþiei de confidenþialitate, imparþialitate ºi neutralitate;
b) refuzul de a rãspunde cererilor formulate de autoritãþile judiciare, în cazurile prevãzute de lege;
c) refuzul de a restitui înscrisurile încredinþate de pãrþile aflate în conflict;
d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre pãrþi într-o procedurã judiciarã sau arbitralã având ca obiect conflictul supus medierii;
e) sãvârºirea altor fapte care aduc atingere probitãþii profesionale.
Sancþiunile disciplinare se aplicã în raport cu gravitatea abaterii ºi constau în:
a) observaþie scrisã;
b) amendã de la 50 lei (RON) la 500 lei (RON);
c) suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni;
d) încetarea calitãþii de mediator.
Comentarii articol (3)