Conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2019, salariul minim brut pe țară a crescut, de la 1 ianuarie 2020, la 2.230 de lei, față de 2.080 de lei cât era înainte de majorare. Practic, aceasta este singura creștere în materie de salarizare adusă de actul normativ precizat anterior, pentru că salariul diferențiat pentru studii superioare și cel din construcții au rămas la aceleași valori stabilite anul trecut (2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și 3.000 de lei pentru cei care lucrează în domeniul construcțiilor).
Este important de precizat că diferențierea salariului în funcție de studiile superioare se face numai în privința salariului minim pe economie și doar dacă poziția pe care persoana respectivă a fost angajată presupune ca salariatul să dețină o diplomă de studii superioare. Redacția noastră a trata acest subiect, pe larg, în acest material.
“Începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la suma de 2.350 lei lunar”, scrie în HG nr. 935/2019.
Așadar, legiuitorul nu obligă angajatorul să acorde un salariu diferențiat în funcție de studiile pe care le are agajatul său, decât atunci când vine vorba de salariul minim pe economie.
“Singura prevedere legală este cea legată de salariul minim pe economie. Practic salariul minim pe economie pentru cei cu studii superioare este un pic mai mare, dar numai dacă poziția pe care ai fost angajat obligă angajatorul să aibă o persoană cu studii superioare.”, a specificat Maria Crișu, Payroll Manager la Accace România, în cadrul unei conferințe de salarizare și resurse umane organizată de Accace în colaborare cu cei de la HR House by OLX.
Specialistul a punctat însă că această prevedere este mult mai importantă pentru angajații de la stat, pentru că deși mulți dintre ei sunt angajați cu salariul minim, baza de calcul pentru toate sporurile pe care le au ține cont de salariul minim pe economie. Așadar, această diferențiere e mai importantă pentru ei decât pentru angajații din mediul privat.
În schimb, angajații din mediul privat pot beneficia de alte sporuri, oferite în funcție de vechimea în muncă sau după ce au petrecut o perioadă mai lungă într-o anumită companie. Aceste sporuri pot fi acordate în bani sau în zile de concediu suplimentare, însă acest aspect ține strict de politica internă a firmei.
Oricum, salariul minim diferențiat pentru studii superioare va dispărea în câțiva ani, după ce salariul minim brut pe țară va ajunge la nivelul celui pentru studii superioare, adică la valoarea de 2.350 de lei. Dacă ne uităm la valoarea actuală a salariului minim, observăm că diferența este de doar 120 de lei, ceea ce ar putea însemna că din 2021, cel târziu din 2022, salariul diferențiat pentru studii va dispărea.
Așadar, anul acesta angajatorii trebuie să acorde în continuare valorile brute aferente celor trei salarii minime. Este vorba despre salariul minim pe țară (2.230 de lei), salariul minim diferențiat pentru studii superioare (2.350 de lei) și salariul minim diferețiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei).
Atenție! Potrivit Codului muncii, angajatorii care nu asigură cele trei niveluri minime de salarizare riscă amenzi între 300 și 2.000 de lei.
Comentarii articol (0)