Nimic nu e mai greu pentru un om decât să asculte explicațiile cuiva, să nu le înțeleagă și să fie pus, apoi, poate, în fața unei situații în care lipsa lui de înțelegere să fie observată și de alții. De aceea, dacă te încumeți să oferi cuiva explicații despre ceva, încearcă din tot sufletul să integrezi acei oameni în jocul tău, să îi ajuți, să îi convingi mai întâi că e ușor, iar apoi să-i porți, poveste după poveste, spre finalul în care oamenii chiar înțeleg ce ai de spus.
În tot acest proces, analogia are un loc aparte. DEX-ul definește analogia ca fiind „Similitudine între două sau mai multe situații, fenomene, noțiuni, obiecte”. În contextul nostru, însă, vorbim despre mult mai mult decât atât. Analogia e acea poveste, aparent fără legătură cu subiectul pe care îl expui, care ajută ascultătorul să înțeleagă ce spui prin raportare la elemente care îi sunt familiare deja. O singură sintagmă poate fi o analogie, la fel cum o poveste întreagă, spusă bine, poate fi o analogie la rândul ei.
Analogii se pot construi multe, dar e important să le descrii așa cum trebuie, să punctezi ce trebuie și să construiești, în discursul ori discuția la care participi, un cerc ce se închide pornind de la un exemplu și sfârșind cu legătură pe care vrei să o faci între exemplu și ideea explicației tale.
Sfaturi utile:
- Nu încerca să faci analogie cu alte concepte la fel de abstracte precum cel pe care îl explici deja, pentru că te vei trezi nevoit să explici două sau mai multe lucruri deodată, iar oamenii nu vor înțelege de ce vorbiți despre Y, când discuția era despre X.
- Uită-te, mereu, în ochii oamenilor cu care vorbești. Din ochii lor vei înțelege, cu adevărat, dacă ai șansa de a-i convinge sau nu, daca sunteți sau nu pe aceeași lungime de undă etc.
- Dacă faci analogie cu o poveste și explicația pe care vrei să o dai e una verbală, într-o discuție sau într-un discurs, încearcă să joci, precum actorii, povestea pe care vrei să o spui. Modulează-ți vocea, construiește personaje, ajută-i pe oameni să intre în atmosfera prin cuvinte bine alese. O să observi o înțelegere mult mai mare a explicațiilor tale ulterioare.
Comentarii articol (0)