Nu a trecut multă vreme de când formularul 112 a fost modificat pentru a obliga firmele să declare în cuprinsul acestuia informații despre salariații detașați. La Fisc ajung acum informații precum perioada detașării, CUI-ul angajatorului la care se face detașarea, locul detașării sau dacă s-a întocmit sau nu formularul A1 pentru cel detașat.
Dacă firmele nu respectă condițiile detașării transnaționale (reglementarea dedicată e în Legea nr. 16/2017), riscul ca Fiscul să reîncadreze diurnele ca salarii și să impună din urmă taxele aferente este unul foarte mare. Practic, faptul că primește aceste informații acum este premisa unor controale la cei care detașează peste granițe.
"Riscul unui control ANAF va crește simțitor, inclusiv pentru cei care «au rezolvat-o» la «inopinatele» ANAF-ului sau la controalele ITM-ului. După cum probabil ați aflat, marea majoritate a inspecțiilor fiscale care au vizat acest domeniu s-au lăsat cu reîncadrarea indemnizațiilor de detașare transnațională (diurne) în salarii nete și stabilirea retroactivă a contribuțiilor aferente. Deci rezultatul este previzibil (...)
Detașarea transnațională nu este pentru profani. O situație de acest gen implică decizii la nivelul managementului afacerii, HR , dar și financiar-contabil. Fiecare componentă a organizației trebuie să înțeleagă că beneficiile legislației detașării transnaționale sunt īn strânsă legătură cu obligațiile pe care aceasta le impune, obligații care trebuie respectate întocmai.
Detașarea transnațională este un domeniu care presupune atât respectarea legislației naționale cât și a statului în care salariatul își desfășoară activitatea. Acest aspect determină apariția controalelor din partea organelor de control din ambele state. De exemplu organele de control din Germania pot determina angajatorul român să-și plătească contribuțiile în statul german in care își desfășoară activitatea, chiar dacă le achită în statul român. Sau viceversa, cu organele statului român. Depinde cum stabilesc cine are dreptul de impunere", subliniază Florin Cioca, consilier juridic, în forumul avocatnet.ro, pe marginea modificării formularului 112.
Cei care nu stăpânesc reglementarea detașărilor transnaționale ar putea avea, așadar, destul de mult de pierdut, iar în privința reconsiderării indemnizației de detașare, practica recentă a instanțelor de judecată recunoaște indemnizațiile de detașare transnațională ca asimilate celor de delegare, dar în măsura în care sunt respectate obligațiile din lege, potrivit specialistului.
Comentarii articol (0)