Potrivit Legii nr. 49/2022, apărută vineri în Monitorul oficial nr. 244 și care se aplică de azi, competențele SIIJ sunt preluate de către parchetele obișnuite, aceste cauze fiind instrumentate de procurori anume desemnați. Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul acestei secții se vor transmite pe cale administrativă, în cel mult 60 de zile lucrătoare începând de azi, adică până pe 9 iunie, parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora.
În plus, de-acum, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele de unde au promovat, în condițiile legii, pe perioada desfășurării activității în cadrul secției.
În susținerea măsurii de desființare a SIIJ, Ministerul Justiției a reamintit pozițiile unor organisme europene care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la existența acestei secții (GRECO, Comisia de la Veneția și Comisia Europeană). Pe lângă asta, magistrații au răspuns afirmativ față de desființarea acestei secții.
"În data de 25 noiembrie 2019, Ministerul Justiției a solicitat instanțelor judecătorești, parchetelor de pe lângă acestea, precum și asociațiilor magistraților exprimarea unor puncte de vedere în legătură cu o serie de modificări legislative preconizate cu referire la legile justiției, inclusiv cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În urma centralizării punctelor de vedere ale instanțelor și parchetelor, a rezultat faptul că 85,47% din procurorii respondenți și 72,22% din judecătorii respondenți au opinat în sensul abrogării prevederilor privind Secția", scria în expunerea de motive ce a însoțit legea în faza de proiect.
La Parlament se mai afla un proiect ce conține aceeași măsură, respectiv Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției. Acesta a primit, în martie 2021, primul vot, la deputați, dar, spre deosebire de proiectul ce a devenit acum Legea 49/2022, acesta a fost respins la votul decisiv. Și el prevedea, în primul rând, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției, înființată prin lege în 2018.
Comentarii articol (2)