Proiectul de act normativ conceput la nivelul Executivului se află de puțină vreme în dezbatere. Caracterul său "nehotărât" apropo de forma pe care o va îmbrăca (ordonanță sau lege) este explicat de inițiatori prin contextul moțiunii de cenzură (reamintim că Guvernul a fost demis, iar aceeași echipă guvernamentală va cere în Parlament un nou vot de încredere).
Indiferent de forma pe care o va avea, acesta propune ajustări necesare la salarizarea polițiștilor, reclamate în urma unei decizii a Curții Constituționale din toamna anului trecut. Vorbim, în primul rând, de o recalculare propusă pentru salariile de funcție ale polițiștilor, prin raportare la care se vor acorda majorările salariale din diferența până la nivelul salariilor de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022, având în vedere, după caz, următoarele valori:
- valoarea corespunzătoare sporului de fidelitate prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, prin raportare la nivelul aferent perioadelor de activitate desfășurate până în prezent în instituțiile din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, în calitate de militar, polițist, funcționar public și personal contractual, după caz;
- valoarea corespunzătoare sporului pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior, cu diplomă de licență, prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009 (această valoare se preia doar în salariile de funcție ale agenților de poliție care își desfășoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite, în mod similar cu situațiile în care agenții de poliție beneficiază de această valoare);
- valoarea sporului pentru condiții de pericol deosebit prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, la nivelul maxim aflat în plată pentru aceeași funcție, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, precum și pentru același grad, dacă se desfășoară activitatea în aceleași condiții.
Apoi, după ce se recalculează salariile, se vor recalcula și sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și toate elementele sistemului de salarizare al polițiștilor.
Iar recalculările vor viza și salariile celor pensionați acum, dar doar în ceea ce privește salariile obținute până la data când s-au pensionat.
Mai departe, documentul stabilește eșalonarea plăților:
- în primul an de la data publicării (actului normativ) se plătește 25% din valoarea sumei rezultate;
- în al doilea an de la data publicării se plătește 25% din valoarea sumei rezultate;
- în al treilea an de la data publicării se plătește 50% din valoarea sumei rezultate.
Pentru personalul în activitate, recalculările salariale se vor face, potrivit proiectului, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a acestuia, iar eventualele diferențe salariale cuvenite lunar după data de 30 ianuarie 2020, se vor regulariza începând cu data plății salariilor în luna următoare celei în care se împlinește termenul respectiv.
Atenție! Măsurile prezentate mai sus sunt puse sub semnul întrebării la acest moment în privința modului de adoptare și a intrării lor în vigoare. Dacă vor lua forma unei ordonanțe, ele depind de un Guvern în funcție (ceea ce momentan nu există). În schimb, dacă vor ajunge în Parlament ca proiect elaborat de Guvern, depinzând, de asemenea, de existența unui Guvern în depline atribuții, atunci parcursul său legislativ ar putea fi mai lung.
Comentarii articol (3)