Ordinul MFE nr. 654/2020, ale căruie prevederi se aplică de miercuri, stabilește că banii vor fi acordați în funcție de numărul de locuri de muncă create, după cum urmează:
- până la 40.000 euro pentru minimum două locuri de muncă create;
- până la 60.000 euro pentru minimum trei locuri de muncă create;
- până la 80.000 euro pentru minimum patru locuri de muncă create;
- până la 100.000 euro pentru minimum cinci locuri de muncă create.
De asemenea, banii vor fi acordați în două tranșe, astfel:
- 75% la înființarea companiei;
- 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că au ocupat locurile de muncă minime asumate în planul de afaceri.
Potrivit unei discuții recente dintre ministrul Marcel Boloș și studenți, banii vor putea fi accesați prin Programul Operațional Capital Uman. Ghidul solicitantului urmează să fie publicat pe 5 iunie 2020, iar proiectele vor putea fi depuse în perioada 10 iunie - 31 iulie 2020, urmând ca acestea să fie evaluate în perioada august - octombrie 2020.
Pentru a se putea înscrie, studenții trebuie să facă dovada că urmează cursurile unei facultăți de stat sau private (acreditată), în unul din domeniile precizate anterior, la nivel de licență sau masterat.
Mai mult, studenții pot să se înscrie și la proiectele altor universități, cu condiția ca planurile lor de afaceri să fie unele bune. De asemenea, nu există restricții în ceea ce privește facultățile la care studiază, ci vor fi analizate planurile de business propuse.
Apoi, studenții vor fi pregătiți pentru a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale. Cei ale căror planuri de afaceri vor fi selectate pentru a fi finațatate vor putea urma programe de internship în companii cu activități cât mai apropiate planurilor de afaceri propuse. Aceasta este și etapa în care vor fi acordate subvențiile. Apoi, timp de un an de zile, studenții vor deveni antreprenori, iar afacerilor lor vor trebui să se autosusțină pe piață.
De asemenea, într-o declarație mai veche, ministrul fondurilor europene a precizat că urmează să se lanseze și un program de finanțare pentru românii din diaspora. Astfel, cei care decid să se întoarcă în țară vor putea accesa o finanțare de 100.000 de euro. Obiectivele urmărite vor fi atât întoarcerea românilor în țară, cât și stimularea înființării de noi afaceri și de noi locuri de muncă.
În fine, un alt program de finanțare care va fi lansat curând este unul pentru creșterea competențelor angajaților din întreprinderi. Mai precis, întreprinderile mari vor putea cere bani pentru dezvoltarea abilităților salariaților de manipulare a echipamentelor industriale complexe, iar întreprinderile mici și mijlocii vor putea cere bani pentru dezvoltarea cunoștințelor digitale primare ale salariaților.
Aceste programe de finanțare, care vor fi lansate în următoarele luni, vor face parte din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, a subliniat ministrul fondurilor europene.
Comentarii articol (0)