În procedura de obținere a vizei anuale obligatorii pentru menținerea valabilității autorizației de mediu, care a fost oficializată recent prin Ordinul Ministerului Mediului 1.150/2020 și care se va aplica din 11 iulie 2020, găsim și referirea la verificarea amplasamentelor de către autorități.
Mai exact, la prima solicitare de aplicare a vizei anuale, se va face obligatoriu o verificare a amplasamentelui. Asta înseamnă că, anul acesta, cele mai multe entități care dețin autorizații de mediu vor fi vizitate de autoritățile de mediu. Apoi, verificările se vor face astfel:
- pentru autorizațiile integrate de mediu - în fiecare an;
- pentru autorizațiile de mediu - cel puțin o dată la doi ani.
Concret, la 15 zile lucrătoare de la depunerea documentației prin care se solicită vizarea autorizației, autoritățile verifică actele depuse și decid dacă e nevoie de acte suplimentare și de o verificare pe teren. Verificarea se face în prezența titularului sau a unui împuternicit.
„Autoritatea publică pentru protecția mediului efectuează vizita de amplasament în prezența titularului sau a împuternicitului acestuia și întocmește procesul-verbal de verificare a amplasamentului (...). În cazul în care titularul refuză desemnarea unui reprezentant al său, autoritatea publică pentru protecția mediului emite decizia de respingere a vizei anuale”, scrie în procedura recent oficializată.
Scopul vizitei pe teren este, practic, verificarea condițiilor de la acordarea autorizației: în ce măsură acitivitatea se mai desfășoară conform celor stabilite la momentul zero, cel al obținerii autorizației sau au apărut modificări? Dacă totul este în regulă, în cinci zile lucrătoare se emite viza.
Dacă autoritățile găsesc modificări în activitate sau că nu mai sunt îndeplinite condițiile din autorizație, atunci acordă celui verificat un termen de remediere de cel mult 60 de zile. Dacă e cazul, se va face apoi, după remedierea comunicată, o nouă verificare a amplasamentului.
În schimb, dacă nu se remediază problema, autoritățile suspendă autorizația de mediu, situație care dura până la șase luni - perioadă în care activitățile sunt interzise. Dacă nici până la expirarea suspendării nu se rezolvă problemele, atunci autoritățile resping cererea de viză și autorizația de mediu își pierde valabilitatea.