Legea societăților nr. 31/1990 tratează cazurile în care un asociat se poate retrage dintr-o societate (inclusiv SRL) - generic, însă, pentru că unul dintre cazuri este cel care arată înspre cazurile cuprinse în actul constitutiv al societății.
Așadar, o primă variantă este "exit-ul" în cazurile și condițiile din în actul constitutiv al societății. Nu este obligatoriu să regăsim însă ceva în actul constitutiv pe acest subiect. De regulă, retragerea este notificată de asociatul care pleacă celorlalți din firmă, în condițiile stipulate.
Apoi, retragerea se poate face cu acordul tuturor celorlalți asociați. Asociatul face o cerere de retragere, care este supusă aprobării în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA).
De ceva ani, în lege există inclusiv posibilitatea retragerii atunci când un acționar nu a votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale, dacă respectiva hotărâre are ca obiect:
- schimbarea obiectului principal de activitate;
- mutarea sediului societății în străinătate;
- schimbarea formei societății;
- fuziunea sau divizarea societății.
Acest drept de retragere al celui care nu a fost de acord cu ce s-a votat poate fi exercitat în 30 de zile de când hotătârea e publicată în Monitorul Oficial, pentru primele trei cazuri, respectiv de la data adoptării hotărârii, în al patrulea caz. Alături de declarația scrisă de retragere, acționarii vor depune la sediul societății acțiunile pe care le posedă, respectiv certificatele de acționar, iar prețul plătit de societate pentru acestea va fi stabilit de un expert independent (costurile de evaluare vor fi suportate de societate însă).
În fine, atunci când nu există prevederi referitoare la retragere în actul constitutiv sau când nu există acordul unanim privitor la retragere în adunarea generală, retragerea se formalizează în fața unei instanțe de judecată - prin hotărâre judecătorească (supusă doar apelului). Retragerea se face însă pentru motive temeinice, potrivit legii. Aici, instanța se va pronunța și asupra structura participării la capitalul social a celorlalți asociați.
Practic, la ieșirea din firmă, părțile asociatului care se retrage sunt răscumpărate de ceilalți.
Util: Strategii de „exit”: Care sunt variantele de a părăsi afacerea pe care ai înființat-o?
"Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părțile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaților ori de un expert desemnat de aceștia sau, în caz de neînțelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate", prevede Legea societăților.
Desigur, toate acesta vizează numai părțile, respectiv numai societatea în "bucătăria" sa internă. Pentru ca retragerea să fie opozabilă și terților, ea trebuie adusă la cunoștința acestora.
Retragerea asociaților trebuie să fie adusă și la cunoștința Registrului Comerțului. Potrivit informațiilor de pe site-ul Registrului, trebuie prezentate următoarele documente:
- cererea de înregistrare (original);
- hotărârea judecătorească irevocabilă de excludere sau, după caz, de retragere, în copie legalizată de instanţă (original) / hotarârea adunării generale de manifestare a acordului pentru retragere;
- dacă e cazul: actul constitutiv actualizat, în original; împuternicire specială, avocațială sau delegație pentru cel care face formalitățile la registru;
- declarația privind beneficiarul real al firmei (acesta e unul din multele cazuri când declarația asta trebuie depusă);
- dovada plății tarifului de publicare la Monitorul Oficial a documentului ce atestă retragerea.
Există însă și aspecte contabile în privința retragerilor din firme - plusurile sau minisurile de valoare rezultate - și care trebuie reflectate în situațiile societății. Apoi, vorbim și de aspecte fiscale: ce modificări au loc în privința impozitului pe profit. De asemenea, la cesiunea părților sociale, în contextul retragerii, dacă cel care pleacă (cedentul) obține un câștig din asta, el este încadrat fiscal ca venit din investiții și este taxat ca atare.
Într-un material dedicat, corpul experților contabili din România (CECCAR) oferă câteva exemple pentru a explica situațiile create ca urmare a retragerii asociațiilor din punct de vedere contabil și fiscal.