Munca la negru este acea activitatea prestată de un angajat fără contract de muncă, care nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul fiind la discreţia celui în folosul căruia prestează munca, după cum notează ITM Arad.
Munca la negru îmbracă mai multe forme, de aceea cei care se confruntă cu astfel de situații trebuie să știe că munca desfășurată fără încheierea unui contract de muncă este doar una dintre metodele de lucru la negru. Efectuarea perioadei de probă fără încheierea unui contract sau prestarea de muncă zilieră ilegal sunt considerate și ele forme de muncă la negru.
Toți cei care se află în situația de a lucra la negru pot oricând să formuleze o plângere către ITM în care să își dea datele personale și să explice situația. Procedura este mult mai simplificată acum, pentru că totul poate fi făcut online. Tot ce trebuie să facă cineva care dorește să-și reclame angajatorul sau să expună situația altei persoane cunoscute, este să acceseze site-urile ITM-urilor și să se folosească de datele de contact de acolo (e-mail, telefon, fax) sau să completeze formularul pus la dispoziție de IM.
Important! Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2002, autoritățile sunt obligate să păstreze anonimatul celui care face sesizarea și să răspundă în termen de 30 de zile solicitării.
Munca la negru încă se practică în România, iar de aici decurg multe consecințe pe care angajatul va trebui să le suporte singur, fără să-l poată trage la răspundere în vreun fel pe angajator. Astfel, lucrătorul nu va avea parte de o serie de beneficii cum ar fi concediu plătit, asigurare în sistemul public de sănătate, vechime în muncă și multe altele.
Atenție! Munca la negru nu aduce amenzi numai pentru angajatori, ci și pentru angajați.
Amenzile pe care le riscă angajatorii care nu încheie contracte de muncă sunt de 20.000 de lei, potrivit Codului Muncii. De asemenea, chiar dacă încheierea contractului de muncă este obligația angajatorului, nici angajații nu sunt absolviți de vină. O persoană care muncește la negru poate fi amendată cu sume între 500 și 1.000 de lei.
Pentru a combate munca la negru, ITM a anunțat că va crește numărul de controale în 2020, mai ales în zonele tradiţionale în care există tipare de muncă în afara cadrului legal. Astfel, unul dintre domeniile care vor fi vizate de multe controale în acest an este domeniul construcțiilor
De multe ori, angajații din construcții lucrează cu ziua fără să încheie vreun act în acest sens. Pentru astfel de situații, IM a dezvoltat de puțină vreme un registru electronic prin care beneficiarul poate să țină evidența zilierilor și să transmită autorităților informații despre colaborarea lor cu lucrătorii cu ziua, acest lucru fiind atât în avantajul angajatorului, cât și al lucrătorului, ambii beneficiind, astfel, de protecția legii.
Mai mult, o campanie europeană de informare despre beneficiile muncii declarate va fi derulată în primele șase luni ale anului 2020 la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși aceasta va avea, în mare, un scop informativ, va exista și o săptămână dedicată controalelor la angajatori (inclusiv cu inspectori din alte state), care este programată la nivel național pentru 16-20 martie.
Comentarii articol (11)