Așa cum sublinia și redacția noastră într-un material recent, declarația aceasta trebuie depusă anual - cel puțin - de către firmele deja înființate. Ea se depune, firește, și la înființare. Dar și de fiecare dată când apare o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real (de pildă, își schimbă numele după căsătorie), în cel mult 15 zile.
Ce înseamnă depunerea anuală - la ce dată se raportează firmele? Potrivit legii, se depune în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale - regula generală.
Dat fiind că noua lege a spălării banilor a intrat în vigoare vara trecută, mulți dintre cei care au obligații de depunere s-au întrebat când anume trebuie depusă anul acesta? De unde nelămurirea:
- pe de o parte, avem termenul menționat mai sus pentru declarația anuală - 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
- pe de altă parte, avem un termen specificat ca o măsură excepțională pentru firmele deja înregistrate când a intrat legea în vigoare (21 iulie 2019): aceste firme au termen de depunere pentru declarația cu beneficiarul real anul acesta (și doar anul acesta) pe 21 iulie 2020.
Cum se raportează la cele două termene firmele mai vechi, înființate dinainte ca noua lege contra spălării banilor să intre în vigoare?
"În anul 2020, persoanele juridice înmatriculate până la data întrării în vigoare a legii (21 iulie 2019 - n.red.), supuse obligației de depunere a declarației privind beneficiarul real vor depune o singură declarație, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, care va acoperi atât obligația reglementată de dispozițiile art. 62 alin.(1) din lege (adică depunerea la 21 iulie 2020 - n.red.), cât și cea reglementată de dispozițiile art. 56 alin.(4) (adică depunerea în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale - n.red.)", transmite ONRC într-un comunicat remis redacției noastre.
Cele înființate ulterior trebuie să le depună însă în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Practic, asta înseamnă că anul acesta există două termene de conformare, în funcție de când anume a fost înființată firma.
"Declarația privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune, prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată societatea spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului", precizează ONRC, completând cu faptul că nedepunerea la termen reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.