Legea nr. 52/2020, ale cărei prevederi se aplică din data de 16 mai 2020, va adăuga, printre altele, o nouă condiție privind mecanismul dării în plată, modificând astfel Legea nr. 77/2016.
Practic, modificările aduse vor stabili includerea impreviziunii în analiza condițiilor de la darea în plată. Așadar, la cele patru condiții ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru a cere darea în plată, se va mai adăuga una, dar nu pentru a face darea în plată mai greu accesibilă, ci mai ușor.
Mai exact, vom avea de-a face cu impreviziunea atunci când, pe durata executarii contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, se majorează cu peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit sau în cazul în care, pe durata executării contractului de credit, suma datorată băncii (rata) înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.
Aceste două situații (alternativ) reprezintă, de fapt, a cincea condiție pentru darea în plată. Totuși, va fi necesară menținerea acestor situații cel puțin șase luni înainte de solicitarea dării în plată - adică va fi nevoie ca una dintre aceste situații să persiste.
Legea nouă mai prevede însă că cele două situații prezentate mai sus nu sunt discutabile, ci se prezumă în mod absolut. Creditorul care va contesta condițiile dării în plată, atunci când datornicul vrea să folosească acest mecanism, nu va putea să se lege decât de celelalte condiții ale acesteia, dar nu și de cea privitoare la impreviziune.
Din data de 16 mai 2020, Legea nr. 52/2020 care completează Legea nr. 77/2016, va stabili drept condiții pentru măsura dării în plată următoarele:
- debitorul să aibă o obligație față de creditorul său (instituție de credit, instituțiie financiară nebancară sau cesionar);
- valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro;
- creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii;
- este îndeplinită condiția privind impreviziunea.
Impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului, iar echilibrarea şi continuarea contractului de credit vor fi prioritare. Încetarea contractului de credit va putea fi dispusă doar în cazul imposibilităţii vădite a continuării sale.
Legea nr. 52/2020 e o altă formă a intenției legislative pe care Curtea Constituțională a României a trimis-o înapoi în Parlament, după ce fusese adoptată. Astfel, propunerea inițială a fost modificată astfel încât să respecte Decizia CCR nr. 731/2019, care a stabilit că anumite prevederi din textul inițial adoptat de parlamentari erau contrare legii fundamentale a țării, și nu puteau intra astfel în vigoare.
În varianta anterioară, darea în plată era propusă atunci când avea loc creșterea cu peste 20% a cursului de schimb de la data contractării creditului sau în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului depășea cu cel puţin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de Banca Națională a României.
Atenție! Prevederile noii legi se aplică la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică din data de 16 mai 2020.
Comentarii articol (0)