Ce au voie să facă inspectorii
Inspectorii ITM-urilor trebuie să aibă la ei legitimația, insigna și ordinul de deplasare. Foarte important: în lipsa acestor acte sau dacă ordinul de deplasare nu-i completat cum trebuie, angajatorul poate refuza vizita inspectorilor.
Totodată, inspectorii trebuie să completeze registrul unic de control înainte de a face verificări. Singura excepție aici este atunci când controlul vizează combaterea muncii nedeclarate - atunci, registrul se completează la finalul verificărilor.
Apoi, trebuie subliniat că inspectorii au atribuții destul de extinse atunci când vin în control la angajatori.
Potrivit Legii 108/1999, aceștia au acces permanent și inopinat în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă, pot legitima persoanele aflate la locurile de muncă și nu numai, dar pot lua și declarații scrise de la persoanele care pot da informații despre aspectele verificate. Inspectorii mai pot cere angajatorului sau salariaților documente și copii ale documentelor.
Printre atribuțiile personalului de control se mai numără dispunerea de măsuri pe care angajatorul este obligat să le respecte, dispunerea interzicerii, restricționării sau retragerii unui produs de pe piață, dispunerea opririi activității sau a echipamentelor de muncă și dispunerea suspendării sau retragerii autorizației de funcționare.
În fine, inspectorii ITM pot fi ajutați la controale de autorități de ordine publică și de protecție (cum ar fi Poliția, de exemplu), pot face sesizări penale referitoare la activitatea angajatorilor și pot da amenzi contravenționale.
Constatările din urma controalelor, măsurile dispuse și sancțiunile aplicare de inspectori sunt incluse în procese-verbale, care pot fi contestate de angajatori conform regulilor de contencios administrativ.
Important! Necooperarea angajatorilor privind aspectele de mai sus implică riscul aplicării unei amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, dar consecințele pot fi și mai grave - sesizări penale, retragerea autorizației sau chiar radierea firmei de la Registrul Comerțului.
Documente ce trebuie prezentate
De principiu, pentru că inspectorii ITM-urilor pot verifica tot ce ține de încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractelor individuale de muncă, asta înseamnă că trebuie oferit acces la toate documentele care se regăsesc în dosarul personal al salariaților.
Totodată, trebuie prezentate documentele din care să reiasă că salariaților le sunt acordate drepturile stabilite prin legislație. Asta înseamnă state de plată, evidența muncii, contracte individuale de muncă și acte adiționale la acele contracte. Totodată, pentru combaterea muncii nedeclarate, trebuie puse la dispoziție contracte de muncă și extrase din Revisal cu salariații, precum și să se permită accesul inopinat.
O altă categorie majoră de documente care să fie disponibile pentru controalele ITM-urilor sunt cele ce țin de aplicarea legislației privind sănătatea și securitatea în muncă, cum ar fi instrucțiunile pentru salariați, documentele ce dovedesc instruirile periodice efectuale, evaluările pentru riscurile specifice domeniului de activitate al angajatorului etc. Inclusiv dosarele de accidente de muncă și boli profesionale trebuie prezentate.
Apoi, din moment ce Inspecția Muncii poate elibera avize și autorizații, trebuie puse la dispoziția inspectorilor documente din care să reiasă că au fost respectate condițiile care au permis eliberarea avizelor și autorizațiilor. De asemenea, mai trebuie prezentate:
- extrase din regulamentul intern ce conțin regulile privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității;
- documente legate de activitatea de informare și consultare a salariaților, conform Legii 467/2006, cu privire la evoluția firmei, evoluția ocupării locurilor de muncă, deciziile care pot produce efecte interne majore (dacă firma are cel puțin 20 de salariați).
Așadar, pe durata unui control, angajatorul este obligat să pună la dispoziție, de principiu, orice documente cerute de inspectorii ITM, care le sunt necesare acestora la verificările desfășurate.
Ce acte nu trebuie prezentate
Așa cum scriam mai sus, dacă inspectorii nu se identifică și n-au acte corespunzătoare, firmele pot refuza verificările. În același timp însă, dacă totul este în regulă pe partea asta, trebuie prezentate numai documentele necesare verificărilor - deci, nimic în plus.
De asemenea, angajatorii trebuie să reziste „tentației” de a arăta documente din proprie inițiativă, care nu sunt cerute în mod expres de personalul ITM. De ce? Pentru că pot da motive pentru ca inspectorii să investigheze alte aspecte decât cele pentru care au venit în control, crescând astfel riscul aplicării unor amenzi.
Însă sunt și aspecte în cazul cărora inspectorii muncii n-au atribuții legale de verificare, cum ar fi:
- modul de calcul al contribuțiilor sociale;
- modul în care a fost întocmită declarația 112 privind taxele salariale;
- justificarea organizării interviurilor de angajare, nu a unui examen/concurs, din moment ce nu ești instituție publică;
- justificarea criteriilor de evaluare stabilite pentru salariați;
- anunțarea, la agențiile teritoriale de muncă, a locurilor de muncă vacante și ulterior a ocupării acestora;
- justificarea concedierilor.
Atenție! Din practica instanțelor de la noi reiese, de principiu, că depășirea competențelor de control duce la anularea actelor încheiate de către inspectorii de stat.
În altă ordine de idei, în cadrul unui control al inspectorilor ITM nu trebuie arătate documentele la care angajatorul n-are acces temporar. De exemplu, șeful pe contabilitate sau pe resurse umane e plecat la un eveniment în altă localitate și biroul său este încuiat. Sau în urma unei inundații au fost distruse anumite documente ce trebuie reconstituite. O eventuală rea-credință trebuie dovedită de inspectori în instanță.
Cu alte cuvinte, este o diferență mare între imposibilitatea prezentării unor documente și evitarea intenționată a prezentării acestora. Asta mai ales atunci când vorbim de un control inopinat.
Citește și: În cadrul unor acțiuni la nivel european, în săptămâna 16 - 20 martie 2020 vor exista controale la angajatori pentru combaterea muncii nedeclarate. Însă ți-ar fi util și calendarul verificărilor ce-i așteaptă pe angajatori, dar și acest articol despre cine are șanse mari să fie controlat de inspectorii muncii.