Calendarul verificărilor și acțiunilor de informare și conștientizare cu privire la diverse aspecte ce țin de relațiile de muncă este cuprins într-un program publicat încă de la finele lui 2020 de Inspecția Muncii.
Util: Ce documente trebuie să prezinți inspectorilor
În ultimul trimestru din an continuă verificările pe zona de sănătate și securitate în muncă (SSM), iar grupul țintă al verificărilor anul acesta l-a constituit sectorul construcțiilor. Anul acesta, inspectorii au continuat folosirea unui sistem de control testat în 2020, bazat pe un checklist care se completează pentru fiecare angajator verificat și care se arhivează împreună cu documentele de control.
De asemenea, continuă acțiunile de control pe respectarea condițiilor de funcționare și înregistrare a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate și cu privire la respectarea dispozițiilor legale în cazul muncii temporare și utilizatorilor de salariați temporari - vorbim, desigur, de leasingul de personal, prin care sunt puși la dispoziție angajați români ori străini ai unei firme în serviciul altei entități (inspectorii se uită pe contractele de punere la dispoziție, pe contractele de muncă temporară și pe registrul de evidență a salariaților).
Continuă, totodată, controalele la firmele ce oferă servicii de poștă și curierat și la angajatorii ce desfășoară activități ca servicii externe de prevenire și protecție - aici, inspectorii urmăresc în special să vadă respectarea legii în cazul contractelor cu timp parțial.
Tot cu focus pe zona SSM, continuă și în trimestrul IV din an verificările la angajatorii cu locurile din muncă din industria extractivă de suprafață (inspectorii se uită dacă s-a făcut informarea lucrătorilor despre riscurile locurilor de muncă, dacă au echipamentele de muncă corespunzătoare, dacă sunt elaborate instrucțiuni proprii de SSM, dacă căile de acces și ieșirile sunt menținute permanent libere și dacă există sau nu avizele ISCIR pentru echipamentele de muncă).
Continuă și verificările din zona SSM în cazul transportatorilor rutieri și beneficiarilor serviciilor de transport rutier.
În trimestrul IV mai au loc și acțiuni de verificare a respectării prevederilor de SSM în privința echipamentelor și tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul de masă lemnoasă, din cauza frecvenței accidentelor de muncă în acest domeniu.
Tot anul până acum, precum și în lunile care urmează, inspectorii de muncă verifică IMM-urile cu până la nouă angajați pentru a monitoriza riscurile existente, așa cum sunt verificate continuu, la toți angajatorii, riscurile de expunere a lucrătorilor la infectarea cu COVID-19.
În fine, în trimestrul IV continuă verificările dedicate depistării muncii nedeclarate pe zona de servicii.
Bine de știut: Mai nou, inspectorii pot cere actele de muncă și înainte să vină la verificări