1. Poți verifica dacă ești sau nu asigurat la sănătate
Persoanele care vor să verifice dacă figurează ca asigurate în evidențele statului au la dispoziție o aplicație online a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Furnizând codul numeric personal, orice persoană poate verifica dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România. În felul acesta, salariații pot vedea, de pildă, dacă li se plătesc de către angajatori contribuțiile la sănătate.
2. Dosarul electronic de sănătate
Oricine e asigurat în sistemul de sănătate de la noi poate să vadă online dosarul de sănătate electronic propriu, cu ajutorul portalului DES, ce poate fi găsit la adresa www.des-cnas.ro. Dosarul acesta nu se face însă automat - trebuie să-ți creezi singur accesul la el. Medicul (orice medic, nu doar cel de familie) trebuie să facă primul pas în toată procedura asta, respectiv să genereze o matrice de securitate pentru tine, la solicitarea ta și în baza actului de identitate (nu vei putea să faci asta prin corespondență însă). Apoi, odată generată matricea, vei avea la dispoziție trei zile ca să-ți stabilești o parolă pe care o vei folosi ca să intri în dosarul respectiv. Procedura este detaliată în acest material.
3. Un registru online, unde poți verifica dacă medicii au dreptul să profeseze
Există un registru online organizat de Colegiul Medicilor din România unde putem căuta medici și unde putem vedea care e statutul lor în exercitarea profesiei. Adică medicii apar fie ca activi (îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea profesiei), inactivi (nu îndeplinesc condițiile), foști membri (au deținut în trecut calitatea de membri în Colegiul Medicilor din România), neconfirmați (datele lor sunt în curs de verificare).
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)