În a doua încercare de a infirma zvonurile cu privire la o eventuală înghețare a anului școlar în curs, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie a făcut recent mai multe precizări. "Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că, la acest moment, nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an! Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării (MEC) lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene", a spus ministrul.
Pe de altă parte, ministrul precizează și că "în ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau pe studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le va lua în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali (reprezentanții elevilor, ai studenților, ai părinților, ai sindicatelor și cu reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor), iar decizia va fi luată în acord cu toți partenerii MEC".
Totodată, ministrul face din nou un apel la calm și îi roagă pe elevi și studenți să stea în casă și să continue învațarea de acasă. În același timp, ministrul educației îi roagă pe părinți să ia toate măsurile pentru a-i proteja pe copii și pentru a-i susține în activitatea de învățare de acasă.
Aceasta nu este prima încercare a ministrului educației de a calma opinia publică cu privire la înghețarea anului școlar. Mai exact, la mijlocul lunii, după cum reiese dintr-un comunicat publicat pe website-ul MEC, ministrul spunea că informația privind eventuala înghețare a anului școlar 2019-2020 din cauza declarării stării de urgență este una falsă.
Astfel, după cum declara ministrul, “(…) indiferent de situația în care ne aflăm, îndemn părinții, cadrele didactice, elevii și studenții să se informeze numai din surse oficiale și să nu ia în seamă fake news-urile care au invadat spațiul online. Totodată, trebuie să dăm dovadă de calm și de responsabilitate și vă asigur că măsurile pe care le vom lua vor fi în sprijinul elevilor și al studenților. Nu s-a pus problema înghețării anului școlar”.
„Elevii și studenții nu vor repeta anul școlar sau pe cel universitar. Înțeleg îngrijorarea celor care vor susține examenele naționale și, în acest sens, vă asigur că în aceste momente, Ministerul Educației și Cercetării lucrează la o serie de măsuri clare și eficiente pe care le va comunica public, în cel mai scurt timp, în mod oficial. Deocamdată, trebuie să fim responsabili, să arătăm solidaritate și să continuăm învățarea de acasă”, a mai spus ministrul.
Referitor la situația în care se află în prezent elevii și studenții și la posibile variante de ieșire din aceasta, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor și fost ministru al educației, a declarat recent că vede trei scenarii posibile.
Astfel, potrivit fostului ministru, citat de edupedu.ro, scenariile sunt:
- primul scenariu (cel optimist) - cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de bacalaureat, evaluarea națională, admiterea la liceu și în universități se desfășoară pe calendarul existent;
- al doilea scenariu (intermediar) - reluarea cursurilor în luna iunie-iulie. Asta presupune că examenele naționale (evaluarea națională, bacalaureatul) sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu, vacanța de vară se scurtează;
- al treilea scenariu (cel pesimist) - - reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de bacalaureat, evaluarea națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea aceleiași luni.
În cazul în care nu se dau evaluări, teze sau examene și nu se pot încheia mediile elevilor, se poate lua decizia de a îngheța anul școlar, ceea ce ar însemna că elevii sau studenții ar trebui să repete anul. Discuțiile despre înghețarea anului școlar apar în contextul decretării stării de urgență în România, ce are ca efect, printre altele, și suspendarea cursurilor școlare și universitare cel puțin după sărbătorile pascale.
De altfel, chiar dacă s-a luat în calcul această variantă de mai multe ori, măsura înghețării anului școlar nu a fost aplicată niciodată, cel puțin din 1989 până azi.
Comentarii articol (1)