Începând cu 17 martie, ministrul afacerilor interne, prin ordonanță militară, a anunțat o serie de măsuri cu caracter imediat pentru industria servirii: în mare, suspendarea servirii care presupune că clienții rămân în incinta localului respectiv, precum și interdicții în organizarea unor evenimente.
Măsurile erau, de altfel, de așteptat având în vedere conținutul decretului privind starea de urgență în România, dat luni de președintele țării. Totuși, decretul prevede următorul lucru:
”Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.”
Aici ne gândim automat la sectorul servirii, vizat, începând de marți seara, de următoarele măsuri:
- a fost suspendată activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației; e permis însă comerțul cu produse de acest fel dacă presupune „drive-in”, „room-service” sau livrare la client (adică clientul nu rămâne în locație);
- au fost suspendate toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise;
- s-a interzis organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise; dacă sunt sub 100 de persoane, organizatorii trebuie să asigure distanțarea de cel puțin un metru între oameni.
Guvernul are astăzi o ședință unde regăsim pe ordinea de zi mai multe acte normative cu prevederi pe protecție socială și mediul de afaceri și este de așteptat ca printre acestea să fie detaliate și măsurile sociale pentru angajați precum cei din industria servirii.
Comentarii articol (0)