Actualmente, autoritățile au recurs la o serie de măsuri care presupun reducerea, pe cât posibil, a interacțiunilor umane, pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus
O astfel de interacțiune este și cea dintre părinți și copii, riscul de transmitere a bolii fiind unul ridicat, mai ales în contextul în care, deși școlile au fost închise, unii părinți încă merg la serviciu, supunându-se riscului de contaminare cu coronavirus.
În acest context, cineva a întrebat recent în forumul avocatnet.ro dacă poate restricționa vizitele celuilalt părinte pentru a proteja copilul. Avocații care au răspuns au considerat că interesul superior al copilului este cel care trebuie avut în vedere în acest context și în oricare altul.
"Vizitarea poate fi restricționată, având în vedere starea de pandemie declarată. Refuzul dumneavoastră este unul întemeiat, motivat. Este protejat, în acest mod copilului.
În orice imprejurare, este dată eficiența principiului interesului superior al minorului. Dupa depăsirea acestei stări de urgență, programul de vizitare poate fi respectat, conform hotărârii judecătorești. Nu vor surveni consecințe de natură juridică din atitudinea de obsțructionare a dreptului de vizitare.
Neîntelegerile dintre părinti sunt tranșate de autorități, însă actualmente sunt soluționate doar chestiunile urgente - or, situația expusă de dumneavoastră nu comportă urgență.
Copilul trebuie protejat, în orice situație", este de părere avocatul Ioana Stoica.
Principiul interesului superior al copilului și limitările ce pot decurge din acesta
În cazul în care părinții s-au despărțit, și, în urma divorțului, copilul a rămas cu unul dintre aceștia, părintele care are minorul în custodie poate cere limitarea interacțiunii dintre copil și celălalt părinte, având chiar temei legal.
Într-un astfel de caz, primează interesul superior al copilului, prevedere cuprinsă în Legea nr. 272/2004 (Legea drepturilor copilului). Potrivit acesteia, instanța judecătorească poate limita dreptul copilului de a menține relații personale și directe cu ambii părinți, dacă acest lucru încalcă principiul interesului superior al copilului.
Tot în Legea drepturilor copilului scrie că, în determinarea interesului superior al copilului, se au în vedere mai multe aspecte, inclusiv nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi de sănătate.
Înțelegem de aici că, în eventualitatea în care părintele în grija căruia se află copilul consideră că minorul este supus pericolului contaminării cu coronavirus, prin vizitele regulate ale celuilalt părinte, poate cere autorităților competente să restricționeze aceste tipuri de întâlniri, invocând principiul interesului superior al copilului.
Pe de altă parte, potrivit Codului Civil, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de zece ani este obligatorie, așa încât, copiii care au cel puțin zece ani își pot exprima opinii ce trebuie luate în calcul de către instanță (de exemplu, ei pot alege cu ce părinte vor să stea după pronunțarea divorțului).
Același lucru este prevăzut și în Legea drepturilor copilului, potrivit căreia, la determinarea intersului superior al copilului este luată în calcul și opinia lui, în funcție de vârsta și de gradul de maturitate. Așadar, în cazul în care copilul își va exprima dorința de a continua vizitele cu celălalt părinte cu care nu locuiește, chiar și în contextul epidemiei de coronavirus, instanța va ține cont de dorința minorului.
O mulțime de oameni trec astăzi prin situații juridice și de viață absolut incredibile (frică, izolare, probleme la locul de muncă sau probleme generate de călătorii, pensiuni obligate să primească oameni în carantină și multe altele). Trăim vremuri ce vor fi, în viitor, definite nu de numere, ci de modul cum noi, ca ființe umane, am ales să ne ajutăm unii pe alții.
Avocatnet.ro a lansat recent o secțiune de întrebări și răspunsuri, dedicată situațiilor juridice și economice generate de coronavirus.
Comentarii articol (1)