Repunerea în termen pentru banii pe 16-31 martie s-a făcut prin recenta OUG nr. 53/2020 și expiră luni. Cu ocazia unei conferințe de presă susținute azi la Ministerul Muncii, PFA-urile, PFI-urile și alți solicitanți au fost îndemnați să folosească platforma oficială aici.gov.ro pentru a depune decumentele necesare.
PFA-urile, cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, cei cu contracte de activitate sportivă și alți profesioniști pot să ceară de la stat o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei - valoarea brută), potrivit OUG nr. 30/2020. Asta, dacă activitatea acestora a fost întreruptă ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență (dacă nu are loc întreruperea activității în fapt solicitanții riscă dosar penal apoi).
Notă: Valoarea de 4.072 de lei este calculată raportat la o lună întreagă de activitate.
Suma este supusă însă plății contribuțiilor la pensii și sănătate, precum și impozitului de 10%, iar Guvernul a stabilit recent că acestea se vor declara și plăti prin declarația unică pe 2020.
Banii sunt ceruți direct de la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială (nu de la cele de ocupare a forței de muncă), fie pe platforma aici.gov.ro. Solicitările se fac electronic (adresele de email ale agențiilor din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici).
Atenție! Banii nu pot fi supuși popririi în această perioadă - detalii, aici.
Concret, trebuie depuse următoarele documente:
- o cerere pentru solicitarea indemnizației;
- copia actului de identitate și copia extrasului de cont bancar (banii se virează în cont, nu se ridică numerar); autoritățile au clarificat faptul că banii NU se pot trimite decât în conturile PFA-urilor, nu ale altor persoane;
- o declarație pe propria răspundere: practic în declarație se înscrie faptul că, urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență, activitatea desfășurată a fost întreruptă începând de la o anumită dată (evident, ea trebuie să fie în interiorul perioadei stării de urgență, care a fost decretată pe 16 martie); falsul în declarații este pedepsit penal.
În fine, plățile ar trebui să se facă în 10 zile de la depunerea documentelor, potrivit reglementării.
Cei care sunt în aceeași situație, dar care au salariați, vor putea să ceară și subvenționarea șomajului tehnic pentru salariați, nu și în nume propriu.
Totuși, PFA-urile ar putea să ceară și indemnizația obișnuită de șomaj, dacă au contract cu agențiile de ocupare a forței de muncă și au plătit contribuții la stat. Ca să obțină șomajul însă le-ar trebui semnătură electronică - detalii, aici.
Comentarii articol (21)