Certificatele de forță majoră, arătam într-un alt articol, pot fi obținute de la camerele de comerț și industrie din România și au rolul de a îi facilita celui care le folosește demonstrarea faptului că:
- într-adevăr, a avut loc un eveniment de forță majoră (de exemplu, efectele crizei coronavirus) și că
- acel eveniment l-a pus pe cel care datora ceva în imposibilitate obiectivă de a-și executa obligația;
În plus, aceste certificate sunt eliberate pentru situația specifică a părților la un contract și nu au caracter de generalitate, deci atestă faptul că solicitantul însuși, în situația concretă în care s-a aflat, nu a putut să își îndeplinească angajamentele contractuale.
În cazul unui litigiu, instanța ar putea să nu accepte ce e menționat în certificat
Însă cine vrea să recurgă la un asemenea certificat sau cine l-a obținut deja trebuie să rețină un aspect foarte important: deși el ajută, el nu este absolut (în sensul că oriunde va fi folosit ar fi acceptat ca atare). Acest lucru a fost confirmat și de către Camera de Comerț și Industrie, printr-un comunicat din 12 martie.
Și, pentru a înțelege mai bine unde este important acest lucru, să presupunem că partenerul contractual căruia îi datorați ceva nu acceptă invocarea forței majore, nici măcar cu certificatul de forță majoră care atestă evenimentul ce v-a pus în imposibilitate.
Creditorul insistă să îi fie livrate bunurile sau prestate serviciile și amenință că, în caz contrar, va face o cerere de chemare în judecată, prin care îi va cere instanței să vă oblige să vă executați angajamentele contractuale și, eventual, să plătiți și despăgubiri.
Să zicem că și ajungeți în instanță și invocați forța majoră în apărare. Nu există nicio piedică în invocarea ei, ați respectat toată procedura pe care trebuia s-o urmați, conform contractului (ați notificat creditorul imediat după apariția evenimentului și i-ați arătat că aveți dovezi obiective pentru neexecutare, de exemplu).
Ce va face instanța? Va respinge cererea de chemare în judecată, din cauză că aveți un certificat de forță majoră obținut de la o cameră de comerț și industrie? Nu neapărat. Instanța are, de fapt, ultimul cuvânt și ar putea să considere că situația în care vă aflați nu este una de forță majoră și, astfel, nu a fost justificată invocarea ei.
Motivul pentru care acest lucru este posibil este că forța majoră și efectele acesteia asupra posibilității debitorului de executare a contractului este o chestiune faptică și specifică situației ivite între părțile la un contract. Persoana sau persoanele din Camera de Comerț ce a verificat îndeplinirea evenimentului și efectele acestuia a(u) emis o judecată cu privire la o faptă. Nimic nu garantează că instanța, la rândul ei, va interpreta situația la fel.
Bineînțeles, acest lucru nu trebuie nici înțeles în sensul că instanța va ignora complet acel certificat. El este un material probator și unul relevant. Dar, conform Codului de procedură civilă, „în vederea stabilirii existenței sau inexistenței faptelor pentru a căror dovedire probele au fost încuviințate, judecătorul le apreciază în mod liber, potrivit convingerii sale”. Așadar, instanța ar putea considera că ceea ce a determinat Camera de Comerț și Industrie ca fiind forță majoră nu îndeplinește, de fapt, condițiile unui astfel de eveniment.