Astfel, după cum stabilește OUG nr. 32/2020, cei care beneficiau de indemnizație pentru creșterea copilului atunci când președintele a decretat stare de urgență în țara noastră vor beneficia de acest drept pe toată perioada în care se aplică măsura stării de urgență, chiar dacă cel mic a împlinit vârsta de doi ani sau chiar trei, în cazul copiilor cu handicap.
Totodată, persoanele aflate în concediul de creștere a copilului pot opta între a beneficia de stimulentul de inserție sau continuarea în concediul pentru creșterea copiilor și acordarea indemnizației aferente acestuia.
În acest moment, pot primi stimulent de inserție, timp de trei luni, toți părinții care:
- se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
- se află în concediu medical pentru pentru prevenirea îmbolnăvirilor (izolare impusă și carantină);
- se află în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav;
- se află în concediu pentru supravegherea copilului la suspendarea cursurilor școlare;
- atunci când angajatorul acestora întrerupe sau reduce temporar activitatea;
- li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situației de urgență.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care, în cei doi ani anteriori nașterii unui copil, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu de creștere a copilului timp de doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, dar și de o indemnizație lunară.
În 2019, legislația privind concediul de creștere a copilului a suferit mai multe modificări, astfel că, în acest an, părinții care solicită acest drept pot obține mai mulți bani, iar cei care cer indemnizație pentru al doilea concediu de creștere beneficiază de o sumă de bani cel puțin egală cu prima indemnizație obținută.
Comentarii articol (8)