Posibilitatea de a amâna plata ratelor cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului 37/2020. Aceasta se poate aplica deja, după ce azi au apărut și normele ei de aplicare, ce sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului 270/2020.
În primul rând, companiile afectate direct sau indirect de epidemia de coronavirus pot cere amânarea ratelor la credite dacă obțin un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei. Actul evidențiază:
- ori că firma și-a întrerupt activitatea parțial sau total din cauza deciziilor luate de autorități în timpul stării de urgență;
- ori că firma a înregistrat în martie 2020, conform unei declarații pe propria răspundere, o reducere a veniturilor de cel puțin 25% față de media veniturilor din lunile ianuarie și februarie 2020.
Procedura de obținere a certificatului de stare de urgență a fost oficializată recent prin ordin al Ministerului Economiei, iar aplicația online ce permite obținerea în format electronic a certificatelor a devenit și ea activă recent.
În al doilea rând, firmele pot cere amânarea ratelor dacă nu se află în insolvență la momentul la care fac cererea, conform evidențelor online ale Registrului Comerțului.
În al treilea rând, trebuie să fie vorba de credite care au fost acordate până la data de 30 martie 2020. Totodată, data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor trebuie să fie după data de 30 martie 2020 și scadența anticipată nu trebuie să fi fost declarată până la aceeași dată.
În al patrulea rând, firmele nu trebuie să fi avut restanțe la data de 16 martie 2020 (prima zi a stării de urgență). Sau, dacă au înregistrat restanțe, trebuie să le fi plătit până la momentul solicitării amânării ratelor.
Astfel, firmele trebuie să declare pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile față de nivelul de dinaintea intrării în starea de urgență și că nu-și pot achita ratele la credite, activitatea lor fiind afectată de restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori și alte motive.
Firmele pot cere amânarea ratelor, dar și a dobânzilor și a comisioanelor aferente, atât pentru contractele de credit, cât și pentru contractele de leasing. Acest lucru se face prin poșta clasică sau poșta electronică (ori în cel mai rău caz telefonic) în cel mult 45 de zile, adică până pe 14 mai 2020.
„Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată (...) se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare”, este subliniat în actul normativ.
Cererea de amânare a plății ratelor trebuie făcută de către reprezentantul legal al firmei. Creditorii vor analiza solicitările și în maximum 15 zile calendaristice vor anunța dacă le aprobă sau le resping. Decizia favorabilă va fi comunicată în scris, electronic sau, în cel mai rău caz, telefonic.
Modificarea clauzelor contractuale se face, fără acte adiționale, în 30 de zile de la trimiterea solicitării de amânare a ratelor. Companiile vor primi la acel termen noul grafic de rambursare.
Amânarea ratelor la credite este posibilă inclusiv pentru persoanele fizice afectate de epidemia de coronavirus.