„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”, prevede, începând de vineri, Legea 19/2020 (cea a liberelor plătite pentru părinți), după ce a fost modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului 41/2020.
Inițial, legea și normele sale de aplicare stabileau că părinții care solicită liber de la angajator din cauza închiderii temporare a școlilor beneficiază de aceste zile libere plătite fără a fi luate în calcul perioadele de vacanță ale copiilor.
Structura oficială a anului școlar în curs prevede că între 4 și 21 aprilie 2020 este vacanţa de primăvară. Prin urmare, în această perioadă, părinții pot beneficia, totuși, de libere plătite, după ce Guvernul a intervenit rapid pentru a introduce această posibilitate prin OUG. În caz contrar, părinții ar fi trebuit să revină la muncă.
În altă ordine de idei, ordonanța mai prevede că liberele plătite se acordă părinților inclusiv dacă vorbim de suspendarea activității creșelor la care-și au copiii.
Zilele libere plătite se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de lege pentru desfășurarea activității (telemuncă, muncă la distanță) și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile. Mai exact, angajatorul e dator să încerce cu salariatul orice altă variantă care ar presupune ca el să continue activitatea și nu să intre, practic, într-un soi de concediu.
Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri. Mai multe despre condițiile de acordare, decontarea indemnizațiilor ș.a. aspecte puteți afla de aici.
Comentarii articol (6)